Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Gulasz z żołądków był prawdziwym przysmakiem w barach mlecznych i stołówkach pracowniczych za czasów "komuny". Nie ma powodów do zdziwienia - podroby były i są względnie tanie, są także bardzo zdrowe, a odpowiednio przygotowane są po prostu przepyszne. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić gęsty i aromatyczny gulasz z żołądków drobiowych, który pamiętam z dzieciństwa. Moja babcia dodawała do niego odrobinę soku z ogórków. Ten dodatek idealnie podkręcał smak potrawy, ale jej nie przytłaczał. Sprawdź, jak pyszne mogą być podroby.
Gulasz z żołądków drobiowych - przepis
Składniki:
- 1 kg żołądków drobiowych
- 3 średnie cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- solidna łyżka masła
- mąka pszenna
- kwaśna śmietana
- sól, pieprz, listki laurowe, szczypta gałki muszkatołowej, odrobina majeranku
- 1/3 szklanki soku z ogórków kiszonych
Gulasz z żołądków drobiowych - sposób wykonania:
- Żołądki dokładnie oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę posiekaj w piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Żołądki przełóż do garnka i zalej je wodą tak, by tylko je zakryła. Gotuj na wolnym ogniu, a w połowie gotowania dodaj sól i 2-3 listki laurowe. Nie martw się, jeśli podczas gotowania trochę wody odparuje. Kiedy żołądki będą miękkie, odcedź je, ale nie wylewaj wywaru.
- Kiedy żołądki się gotują, na maśle zeszklij cebulę oraz czosnek. Następnie dodaj ugotowane żołądki, całość wymieszaj i dodaj odrobinę wywaru. Zmniejsz moc palnika, dodaj do smaku przyprawy i duś przez ok. 15 minut.
- Gulasz podsyp mąką i dodaj śmietanę. Ponownie wymieszaj, a kiedy całość zgęstnieje, dopraw do smaku przyprawami. Duś jeszcze kilka minut i tuż przed końcem gotowania dodaj sok z ogórków. Ponownie wymieszaj i podawaj.
Tak przygotowany gulasz smakuje idealnie z kaszą jęczmienną lub tłuczonymi ziemniakami. Do tego zasmażane buraczki i wymarzony obiad rodem z PRL gotowy. Jeśli chcesz dodatkowo podkręcić smak potrawy, dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego lub odrobinę pasty paprykowej.