Młodzież nie zna tego smaku, starsi uwielbiają. Jak zrobić gulasz z żołądków? Pod koniec gotowania dodaj ten płyn

Są takie potrawy, o których się zapomina, albo przez gust naszych bliskich gotuje się je rzadko. Tak jest w przypadku gulaszu z żołądków, który kiedyś gościł na stołach znacznie częściej. Jak zrobić to flagowe dania z PRL-u, żeby każdy oblizywał się już na samą myśl? Moja babcia pod koniec gotowania robiła jedną rzecz - wychodził tak pyszny, że do dziś robię tak samo.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Gulasz z żołądków był prawdziwym przysmakiem w barach mlecznych i stołówkach pracowniczych za czasów "komuny". Nie ma powodów do zdziwienia - podroby były i są względnie tanie, są także bardzo zdrowe, a odpowiednio przygotowane są po prostu przepyszne. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić gęsty i aromatyczny gulasz z żołądków drobiowych, który pamiętam z dzieciństwa. Moja babcia dodawała do niego odrobinę soku z ogórków. Ten dodatek idealnie podkręcał smak potrawy, ale jej nie przytłaczał. Sprawdź, jak pyszne mogą być podroby. 

Zobacz wideo

Gulasz z żołądków drobiowych - przepis

Składniki:

  • 1 kg żołądków drobiowych
  • 3 średnie cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • solidna łyżka masła
  • mąka pszenna 
  • kwaśna śmietana
  • sól, pieprz, listki laurowe, szczypta gałki muszkatołowej, odrobina majeranku
  • 1/3 szklanki soku z ogórków kiszonych

Gulasz z żołądków drobiowych - sposób wykonania:

  1. Żołądki dokładnie oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę posiekaj w piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę. 
  2. Żołądki przełóż do garnka i zalej je wodą tak, by tylko je zakryła. Gotuj na wolnym ogniu, a w połowie gotowania dodaj sól i 2-3 listki laurowe. Nie martw się, jeśli podczas gotowania trochę wody odparuje. Kiedy żołądki będą miękkie, odcedź je, ale nie wylewaj wywaru.
  3. Kiedy żołądki się gotują, na maśle zeszklij cebulę oraz czosnek. Następnie dodaj ugotowane żołądki, całość wymieszaj i dodaj odrobinę wywaru. Zmniejsz moc palnika, dodaj do smaku przyprawy i duś przez ok. 15 minut. 
  4. Gulasz podsyp mąką i dodaj śmietanę. Ponownie wymieszaj, a kiedy całość zgęstnieje, dopraw do smaku przyprawami. Duś jeszcze kilka minut i tuż przed końcem gotowania dodaj sok z ogórków. Ponownie wymieszaj i podawaj. 

Tak przygotowany gulasz smakuje idealnie z kaszą jęczmienną lub tłuczonymi ziemniakami. Do tego zasmażane buraczki i wymarzony obiad rodem z PRL gotowy. Jeśli chcesz dodatkowo podkręcić smak potrawy, dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego lub odrobinę pasty paprykowej. 

Więcej o: