Leniwe w tej wersji to po prostu bomba. Dodaj dynię i dwie przyprawy, a smak wystrzeli cię z kapci

Kluski leniwe to małozaskakujący, ale zawsze smaczny pomysł na obiad. Jednak dziś mamy dla ciebie leniwe w zupełnie nowej, jesiennej wersji. Połącz dynię z twarogiem i rozpłyń się nad ich niesamowitym, lekko słodkim smakiem, ale pamiętaj o dwóch przyprawach.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Kluski leniwe z dynią to przyjemny sposób na zerwanie z obiadową nudą. Przepis jest banalny - wystarczy połączyć miąższ dyni z twarogiem i mąką, dodać sól i przyprawy i mamy idelany jesienny obiad dla całej rodziny. Żeby dodatkowo podrasować dyniowe kluseczki, nie zapomnij o cynamonie i odrobinie cukru waniliowego. Będzie słodko i przepysznie.

Zobacz wideo

Jesienne leniwe - z dynią smakują jak marzenie

Składniki:

  • 200 g miąższu z dyni
  • 500 g twarogu, najlepiej półtłustego
  • 2 niewielkie jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • sól
  • odrobina cukru waniliowego
  • płaska łyżeczka cynamonu

Leniwe dyniowe - sposób wykonania:

  1. Najpierw zajmij się dynią. Wykrój z niej miąższ, usuń pestki i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie włóż do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Piecz przez ok. 45-50 minut. Po upieczeniu zgnieć widelcem lub zmiel na puree. 
  2. Do miski włóż twaróg i rozgnieć go widelcem. Następnie dodaj ostudzone puree, wbij jajka i dodaj mąkę. Dodaj także przyprawy i całość wyrób na gładkie i jednolite ciasto. 
  3. Blat lub stolnicę podsyp mąką i przełóż ciasto. Podziel je na części i z każdej z nich uformuj dość cienki wałek. Następnie wycinaj z niego niewielkie kluseczki. 
  4. W garnku zagotuj wodę ze szczypt a soli i odrobiną masła. Wrzucaj kluseczki na gotującą się wodę i gotuj przez 3 minuty od wypłynięcia. 

Tak przygotowane leniwe są delikatne, niemal rozpływają się w ustach. Podawaj je jako danie główne lub np. zamiast deseru

Więcej o: