Jesienna aura już jest za oknem, a to oznacza, że warto wygrzebać przepisy, które rozgrzeją nas od środka. Takim przysmakiem jest nie tylko herbata, a także liczne zupy, które koniecznie trzeba przygotować. Dziś proponujemy zrobić to danie. Jego prostota jeszcze bardziej przyciąga, a dodatek grzanek dodaje jej smaku.
MariaZubareva / Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Rozgrzewająca zupa z batata i marchewki
Gdy za oknem było jeszcze gorąco, nikt nawet nie pomyślał, by na obiad przygotować ciepłą zupę. Teraz gdy jesień zawitała nie tylko w kalendarzach, a także na zewnątrz można pokusić się o ich zrobienie. Zapewne większość nas sięgnie do tradycyjnych przepisów i przyrządzi rosół, pomidorową, czy sycącą meksykańską. My jednak mamy jeszcze jedną propozycję, która gotowa jest w kilka minut. Mowa o kremowej zupie serowej. Lista składników jest bardzo okrojona, a do środka można wrzucić cokolwiek się chce. My postawiliśmy jednak na prostotę, która bardzo często jest najlepsza.
REKLAMA
Przepis na serową zupę krem
Składniki
1 litr bulionu,
250 g śmietankowego serka topionego,
2 niewielkie cebule,
2 ząbki czosnku,
garść posiekanej natki pietruszki,
garść posiekanej cebuli dymki,
sól,
pieprz,
olej do smażenia,
ilość grzanek według uznania.
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzej olej, a gdy będzie odpowiednio ciepły wrzuć na niego posiekaną na drobno cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Warzywa smaż do lekkiego zarumienienia i zdejmij z palnika.
Do średniego garnka wlej bulion i podgrzej go na średnim ogniu. Gdy będzie lekko wrzeć, zmniejsz ogień i dodaj do niego podzielony na mniejsze kawałki serek topiony. Dokładnie zamieszaj do całkowitego rozpuszczenia i połączenia.
Gdy bulion chwilę się podgrzeje dodaj do niego podsmażoną cebulkę wraz z czosnkiem. Dopraw całość solą i pieprzem, zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu.
Na koniec obsyp wierzch dymką i posiekaną pietruszką. Podczas serwowania dodaj do zupy grzanki. Możesz je zrobić z chleba pokrojonego w kostkę i wysmażonego na maśle.