Ta zupa to punkt obowiązkowy tej jesieni. Kremowa, rozgrzewająca i szybka w przyrządzeniu

Jesienna aura już jest za oknem, a to oznacza, że warto wygrzebać przepisy, które rozgrzeją nas od środka. Takim przysmakiem jest nie tylko herbata, a także liczne zupy, które koniecznie trzeba przygotować. Dziś proponujemy zrobić to danie. Jego prostota jeszcze bardziej przyciąga, a dodatek grzanek dodaje jej smaku.
Zobacz wideo Rozgrzewająca zupa z batata i marchewki

Gdy za oknem było jeszcze gorąco, nikt nawet nie pomyślał, by na obiad przygotować ciepłą zupę. Teraz gdy jesień zawitała nie tylko w kalendarzach, a także na zewnątrz można pokusić się o ich zrobienie. Zapewne większość nas sięgnie do tradycyjnych przepisów i przyrządzi rosół, pomidorową, czy sycącą meksykańską. My jednak mamy jeszcze jedną propozycję, która gotowa jest w kilka minut. Mowa o kremowej zupie serowej. Lista składników jest bardzo okrojona, a do środka można wrzucić cokolwiek się chce. My postawiliśmy jednak na prostotę, która bardzo często jest najlepsza.

Przepis na serową zupę krem

Składniki

  • 1 litr bulionu,
  • 250 g śmietankowego serka topionego,
  • 2 niewielkie cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • garść posiekanej cebuli dymki,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia,
  • ilość grzanek według uznania.

Sposób przygotowania

  1. Na patelni rozgrzej olej, a gdy będzie odpowiednio ciepły wrzuć na niego posiekaną na drobno cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Warzywa smaż do lekkiego zarumienienia i zdejmij z palnika.
  2. Do średniego garnka wlej bulion i podgrzej go na średnim ogniu. Gdy będzie lekko wrzeć, zmniejsz ogień i dodaj do niego podzielony na mniejsze kawałki serek topiony. Dokładnie zamieszaj do całkowitego rozpuszczenia i połączenia.
  3. Gdy bulion chwilę się podgrzeje dodaj do niego podsmażoną cebulkę wraz z czosnkiem. Dopraw całość solą i pieprzem, zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu.
  4. Na koniec obsyp wierzch dymką i posiekaną pietruszką. Podczas serwowania dodaj do zupy grzanki. Możesz je zrobić z chleba pokrojonego w kostkę i wysmażonego na maśle.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.