-
Haps
-
Jak przygotować
- Ta zupa to punkt obowiązkowy tej jesieni. Kremowa, rozgrzewająca i szybka w przyrządzeniu
Ta zupa to punkt obowiązkowy tej jesieni. Kremowa, rozgrzewająca i szybka w przyrządzeniu
Jesienna aura już jest za oknem, a to oznacza, że warto wygrzebać przepisy, które rozgrzeją nas od środka. Takim przysmakiem jest nie tylko herbata, a także liczne zupy, które koniecznie trzeba przygotować. Dziś proponujemy zrobić to danie. Jego prostota jeszcze bardziej przyciąga, a dodatek grzanek dodaje jej smaku.
Zobacz wideo
Rozgrzewająca zupa z batata i marchewki
Gdy za oknem było jeszcze gorąco, nikt nawet nie pomyślał, by na obiad przygotować ciepłą zupę. Teraz gdy jesień zawitała nie tylko w kalendarzach, a także na zewnątrz można pokusić się o ich zrobienie. Zapewne większość nas sięgnie do tradycyjnych przepisów i przyrządzi rosół, pomidorową, czy sycącą meksykańską. My jednak mamy jeszcze jedną propozycję, która gotowa jest w kilka minut. Mowa o kremowej zupie serowej. Lista składników jest bardzo okrojona, a do środka można wrzucić cokolwiek się chce. My postawiliśmy jednak na prostotę, która bardzo często jest najlepsza.
Przepis na serową zupę krem
Składniki
- 1 litr bulionu,
- 250 g śmietankowego serka topionego,
- 2 niewielkie cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- garść posiekanej natki pietruszki,
- garść posiekanej cebuli dymki,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia,
- ilość grzanek według uznania.
Sposób przygotowania
- Na patelni rozgrzej olej, a gdy będzie odpowiednio ciepły wrzuć na niego posiekaną na drobno cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Warzywa smaż do lekkiego zarumienienia i zdejmij z palnika.
- Do średniego garnka wlej bulion i podgrzej go na średnim ogniu. Gdy będzie lekko wrzeć, zmniejsz ogień i dodaj do niego podzielony na mniejsze kawałki serek topiony. Dokładnie zamieszaj do całkowitego rozpuszczenia i połączenia.
- Gdy bulion chwilę się podgrzeje dodaj do niego podsmażoną cebulkę wraz z czosnkiem. Dopraw całość solą i pieprzem, zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu.
- Na koniec obsyp wierzch dymką i posiekaną pietruszką. Podczas serwowania dodaj do zupy grzanki. Możesz je zrobić z chleba pokrojonego w kostkę i wysmażonego na maśle.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl