Placki ziemniaczane - przepis na danie z jesiennego menu. Przygotuj je w ten sposób, a będą chrupać aż miło

Placki ziemniaczane - przepis na chrupiącą i złocistą wersję popularnego przysmaku. Smakują wybornie zarówno w wersji solo, jak i z dodatkiem gulaszu. Warto pokusić się o ich przygotowanie właśnie teraz!

Placki ziemniaczane to uwielbiane danie, które zna niemal każdy amator tradycyjnej kuchni. Nic dziwnego, ta smaczna potrawa może być podawana na różne sposoby i, co się z tym wiąże, trafiać w gusta osób o różnych kulinarnych potrzebach. Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Placki ziemniaczane - przepis na danie, które pokochają domownicy

Na słono, na słodko, z gulaszem lub w wersji solo - sposobów na serwowanie placków ziemniaczanych nie brakuje. Jak jednak przygotować idealną bazę, która sprosta oczekiwaniom najbardziej wybrednych smakoszy? 

Przede wszystkim należy wybrać odpowiednią odmianę ziemniaków. Warzywa te dzielą się bowiem na kilka typów - w niektórych znajdują się niewielkie ilości skrobi, a to sprawia, że ziemniaki nawet po ugotowaniu pozostają twarde. Z kolei te o wyższej zawartości tej substancji po ugotowaniu stają się miękkie i mączyste. Jest jeszcze trzeci, uniwersalny typ o średniej zawartości skrobi. Ostatni typ  ziemniaków króluje najczęściej w naszych kuchniach. I dobrze, bowiem idealnie nadaje się na placki ziemniaczane. 

Jak zrobić placki ziemniaczane? Z tym przepisem wyjdą rewelacyjne

  • osiem sporych ziemniaków,
  • 2 jajka (wielkość M),
  • cebula,
  • trzy łyżki mąki ziemniaczanej,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Ziemniaki obieramy i myjemy, a następnie ścieramy na tarce. Nadmiar płynu odsączamy, a do pulpy ziemniaczanej dodajemy obraną i startą na tarce cebulę. Następnie wbijamy jajka i dodajemy sól oraz pieprz do smaku. Całość mieszamy i dokładnie łączymy z mąką ziemniaczaną. 

Na patelni rozgrzewamy olej. Wykładamy na tłuszcz niewielkie porcje ziemniaczanej masy i lekko ją ugniatamy. Smażymy na złoto z obu stron. Gotowe placki warto odsączyć z nadmiernej ilości tłuszczu i podajemy.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.