Sałatka z czerwonej kapusty na zimę. Będzie pyszna i chrupiąca, ale zapamiętaj zasadę 1:3

Dziś podpowiemy, jak zrobić najpyszniejszą surówkę na zimę do słoików. Będzie bosko chrupać i idealnie podrasuje każdy posiłek. Oczywiście główną rolę gra tu czerwona kapusta, ale nie wolno zapominać o trzech dodatkach. Jednego z nich dotyczy ważna, ale łatwa do zapamiętania proporcja.

Więcej przepisów na kapustę znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zawsze warto mieć pod ręką słoik pysznej, domowej surówki, którą wystarczy po prostu wyłożyć na talerz. Dziś jednak mamy dla was przepis na sałatkę z czerwonej kapusty, która jest tak pyszna, że prawdopodobnie będziecie wcinać ją prosto ze słoika. Jak ją przygotować? To niż trudnego. Oprócz kapusty trzeba dodać cebulę, marchewkę oraz kwaśne jabłko. Proporcja jest jasna - na jeden kilogram kapusty przypada jedno jabłko. Z kolei na trzy kilogramy kapusty potrzeba jednego kilograma cebuli i jednego kilograma marchewki. 

Zobacz wideo

Najlepsza, chrupiąca sałatka z czerwonej kapusty do słoików

Składniki:

  • 3 kg czerwonej kapusty
  • 1 kg białej cebuli
  • 1 kg marchewki
  • 3 kwaśne jabłka
  • sól
  • 2 l wody
  • 0,5 l octu spirytusowego
  • 0,5 kg cukru
  • 6-8 listków laurowych
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • łyżka pieprzu ziarnistego

Sałatka z czerwonej kapusty na zimę - sposób wykonania:

  1. Kapustę drobno poszatkuj i przełóż do miski. Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę, marchewkę startą na tarce oraz starte jabłka. Dodaj czubatą łyżkę soli i całość dokładnie wymieszaj, delikatnie masując, by kapusta puściła sok. Odstaw na 3-4 godziny. 
  2. Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę i dodaj ocet. Następnie dodaj cukier i przyprawy i całość zagotuj. Przypilnuj, by cukier w całości się rozpuścił.
  3. Kiedy zlewa się zagotowała, zalej nią warzywa w misce, wymieszaj i odstaw na kolejną godzinę. Po tym czasie spróbuj surówki, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. 
  4. Przygotuj czyste słoiki i włóż do niej kapustę razem z zalewą. Następnie szczelnie zakręć. Słoiki z sałatką włóż do dużego garnka i zalej je wodą do ok. 3/4 wysokości. Zagotuj na wolnym ogniu i pasteryzuj przez 15 minut. 

Kiedy słoiki z sałatką ostygną, przenieś je do piwnicy lub w inne chłodne miejsce. Taka sałatka będzie idealna do każdego obiadu - fantastyczna jest ze schabowym, mielonym lub mięsem w sosie, ale także świetnie pasuje do domowych burgerów i wrapów.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.