Jak przyrządzić boczniaki? Zrób z nich grzybowe nuggetsy w chrupiącej panierce. Z ostrym sosem smakują jak marzenie

Boczniaki z biegiem lat stają się coraz bardziej popularne. Szczególną sympatią darzą je wegetarianie i weganie, dla których grzyby te potrafią być zdrowym i smacznym substytutem mięsa. Z boczniaków można przygotować znakomite flaki lub podsmażyć je na patelni z dodatkiem przypraw. Najlepsze są jednak w chrupiącej panierce.

Jak przyrządzić boczniaki, by ich smak powalił wszystkich gości na kolana? Nie musisz wynajdywać skomplikowanych przepisów. Geniusz tej potrawy tkwi w jej prostocie. Oczyść boczniaki i usmaż jak nuggetsy. Będą chrupiące i zasmakują nawet najbardziej zagorzałym mięsożercom. Podawaj je z pikantnym sosem lub w towarzystwie surówki i ziemniaków. W każdej wersji smakują obłędnie. Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Flaczki z boczniaków [HAPS VEGE]

Składniki:

  • 500 g boczniaków,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • kilka kropel sosu sriracha,
  • 2 szklanki panierki panko lub bułki tartej,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • szczypta ostrej papryki,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Chrupiące nuggetsy z boczniaków. Błyskawiczna przekąska w wersji wege

Boczniaki należy oczyścić z pomocą nożyka i suchego pędzelka. Pamiętaj, by nigdy nie myć grzybów pod wodą. Wówczas będą nasiąknięte i wodniste, przez co stracą cały swój aromat i smak. Na dodatek, namoczone grzyby trudno byłoby usmażyć. Oczyszczone i pokrojone w mniejsze kawałki grzyby (tak, by kształtem przypominały nuggetsa) dopraw pieprzem, a potem odstaw na bok.

Do miseczki wbij dwa jajka. Roztrzep je z pomocą widelca, a następnie dopraw sosem sojowym i srirachą. Z kolei do drugiej miseczki przesyp panierkę panko lub bułkę tartą i dopraw ją słodką i ostrą papryką. Każdego grzyba maczaj najpierw w doprawionych jajkach, a następnie w panierce i wkładaj partiami na dobrze rozgrzany olej. Boczniaki smażymy z każdej strony, aż panierka będzie chrupiąca i złocista. Tak przygotowane nuggetsy z grzybów będą doskonałą przekąską na wegetariańską imprezę, choć z dodatkiem ziemniaków i surówki mogą stanowić również pożywny obiad. Boczniaki w tej wersji smakują bosko z dodatkiem ostrego sosu chilli. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.