Jak przyrządzić boczniaki, by ich smak powalił wszystkich gości na kolana? Nie musisz wynajdywać skomplikowanych przepisów. Geniusz tej potrawy tkwi w jej prostocie. Oczyść boczniaki i usmaż jak nuggetsy. Będą chrupiące i zasmakują nawet najbardziej zagorzałym mięsożercom. Podawaj je z pikantnym sosem lub w towarzystwie surówki i ziemniaków. W każdej wersji smakują obłędnie. Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Boczniaki należy oczyścić z pomocą nożyka i suchego pędzelka. Pamiętaj, by nigdy nie myć grzybów pod wodą. Wówczas będą nasiąknięte i wodniste, przez co stracą cały swój aromat i smak. Na dodatek, namoczone grzyby trudno byłoby usmażyć. Oczyszczone i pokrojone w mniejsze kawałki grzyby (tak, by kształtem przypominały nuggetsa) dopraw pieprzem, a potem odstaw na bok.
Do miseczki wbij dwa jajka. Roztrzep je z pomocą widelca, a następnie dopraw sosem sojowym i srirachą. Z kolei do drugiej miseczki przesyp panierkę panko lub bułkę tartą i dopraw ją słodką i ostrą papryką. Każdego grzyba maczaj najpierw w doprawionych jajkach, a następnie w panierce i wkładaj partiami na dobrze rozgrzany olej. Boczniaki smażymy z każdej strony, aż panierka będzie chrupiąca i złocista. Tak przygotowane nuggetsy z grzybów będą doskonałą przekąską na wegetariańską imprezę, choć z dodatkiem ziemniaków i surówki mogą stanowić również pożywny obiad. Boczniaki w tej wersji smakują bosko z dodatkiem ostrego sosu chilli. Smacznego!