Przepis na naleśniki jest raczej znany większości z nas i chyba trudno byłoby was czymś zaskoczyć. Jednak my postanowiliśmy pokazać wam przepis na naleśniki, jakich jeszcze nie było. Są delikatne, mięciutkie i superelastyczne. Co jest ważne? Podstawowym składnikiem jest obiadowy dodatek.
09arts /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Naleśniki to chyba najbardziej uniwersalne danie, jakie istnieje. Świetne są na śniadanie, idealne na obiad na przykład z kurczakiem i szpinakiem i na kolację także każdy się nimi zajada. Sposobów podania naleśników jest bez liku, ale dziś nie będziemy skupiać się zanadto na farszu i dodatkach, ale na samym cieście. Jak zrobić najpyszniejsze naleśniki? Takie, które są delikatne, elastyczne i po prostu najlepsze na świecie? Zrób je z ziemniaków. Brzmi dziwnie? Całkiem możliwe, ale jak tylko je zrobisz, zakochasz się w tym smaku od pierwszego kęsa.
Zobacz wideo
Naleśniki z ziemniaków - przepis, który cię zachwyci
Składniki:
500 g ugotowanych ziemniaków, najlepiej mączystej odmiany
Ugotowane ziemniaki zmiel w prasce lub maszynce do mielenia, najlepiej o drobnych oczkach. Następnie przełóż do miski.
Dodaj mąkę, wbij jajka, wlej mleko i wodę i dodaj przyprawy. Następnie zmiksuj całość na gładkie, lejące ciasto. Jeśli jest za gęste, dodaj więcej mleka. Pod koniec miksowania dodaj roztopione masło.
Na patelnie rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i kiedy będzie gorący, wlej ciasto ziemniaczane na patelnię i rozprowadź je po całej powierzchni. Pamiętaj, by nie wlewać ciasta za dużo - naleśniki powinny być cienkie.
Smaż z obu stron na złoty kolor i podawaj, najlepiej kiedy jeszcze są ciepłe. Żeby nie obsychały za szybko, przykryj je talerzem.
Takie naleśniki idealnie smakują na słono. Dodaj do nich podsmażoną szynkę i pieczarki lub szpinak i ser - domownicy będą się kłócić o dokładki.