• Link został skopiowany

Tak pysznych i elastycznych naleśników jeszcze nie było. Będziesz w szoku, z czego są zrobione

Przepis na naleśniki jest raczej znany większości z nas i chyba trudno byłoby was czymś zaskoczyć. Jednak my postanowiliśmy pokazać wam przepis na naleśniki, jakich jeszcze nie było. Są delikatne, mięciutkie i superelastyczne. Co jest ważne? Podstawowym składnikiem jest obiadowy dodatek.
Naleśniki z ziemniaków
09arts /Shutterstock

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Naleśniki to chyba najbardziej uniwersalne danie, jakie istnieje. Świetne są na śniadanie, idealne na obiad na przykład z kurczakiem i szpinakiem i na kolację także każdy się nimi zajada. Sposobów podania naleśników jest bez liku, ale dziś nie będziemy skupiać się zanadto na farszu i dodatkach, ale na samym cieście. Jak zrobić najpyszniejsze naleśniki? Takie, które są delikatne, elastyczne i po prostu najlepsze na świecie? Zrób je z ziemniaków. Brzmi dziwnie? Całkiem możliwe, ale jak tylko je zrobisz, zakochasz się w tym smaku od pierwszego kęsa. 

Zobacz wideo

Naleśniki z ziemniaków - przepis, który cię zachwyci

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków, najlepiej mączystej odmiany
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki wody gazowanej
  • 4 średnie jajka
  • 2 łyżki oleju lub roztopionego masła
  • opcjonalnie łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól, odrobina gałki muszkatołowej, odrobina granulowanego czosnku

Naleśniki z ziemniakó - sposób wykonania:

  1. Ugotowane ziemniaki zmiel w prasce lub maszynce do mielenia, najlepiej o drobnych oczkach. Następnie przełóż do miski. 
  2. Dodaj mąkę, wbij jajka, wlej mleko i wodę i dodaj przyprawy. Następnie zmiksuj całość na gładkie, lejące ciasto. Jeśli jest za gęste, dodaj więcej mleka. Pod koniec miksowania dodaj roztopione masło. 
  3. Na patelnie rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i kiedy będzie gorący, wlej ciasto ziemniaczane na patelnię i rozprowadź je po całej powierzchni. Pamiętaj, by nie wlewać ciasta za dużo - naleśniki powinny być cienkie.
  4. Smaż z obu stron na złoty kolor i podawaj, najlepiej kiedy jeszcze są ciepłe. Żeby nie obsychały za szybko, przykryj je talerzem. 

Takie naleśniki idealnie smakują na słono. Dodaj do nich podsmażoną szynkę i pieczarki lub szpinak i ser - domownicy będą się kłócić o dokładki. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: