Tak pysznych i elastycznych naleśników jeszcze nie było. Będziesz w szoku, z czego są zrobione

Przepis na naleśniki jest raczej znany większości z nas i chyba trudno byłoby was czymś zaskoczyć. Jednak my postanowiliśmy pokazać wam przepis na naleśniki, jakich jeszcze nie było. Są delikatne, mięciutkie i superelastyczne. Co jest ważne? Podstawowym składnikiem jest obiadowy dodatek.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Naleśniki to chyba najbardziej uniwersalne danie, jakie istnieje. Świetne są na śniadanie, idealne na obiad na przykład z kurczakiem i szpinakiem i na kolację także każdy się nimi zajada. Sposobów podania naleśników jest bez liku, ale dziś nie będziemy skupiać się zanadto na farszu i dodatkach, ale na samym cieście. Jak zrobić najpyszniejsze naleśniki? Takie, które są delikatne, elastyczne i po prostu najlepsze na świecie? Zrób je z ziemniaków. Brzmi dziwnie? Całkiem możliwe, ale jak tylko je zrobisz, zakochasz się w tym smaku od pierwszego kęsa. 

Zobacz wideo

Naleśniki z ziemniaków - przepis, który cię zachwyci

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków, najlepiej mączystej odmiany
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki wody gazowanej
  • 4 średnie jajka
  • 2 łyżki oleju lub roztopionego masła
  • opcjonalnie łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól, odrobina gałki muszkatołowej, odrobina granulowanego czosnku

Naleśniki z ziemniakó - sposób wykonania:

  1. Ugotowane ziemniaki zmiel w prasce lub maszynce do mielenia, najlepiej o drobnych oczkach. Następnie przełóż do miski. 
  2. Dodaj mąkę, wbij jajka, wlej mleko i wodę i dodaj przyprawy. Następnie zmiksuj całość na gładkie, lejące ciasto. Jeśli jest za gęste, dodaj więcej mleka. Pod koniec miksowania dodaj roztopione masło. 
  3. Na patelnie rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i kiedy będzie gorący, wlej ciasto ziemniaczane na patelnię i rozprowadź je po całej powierzchni. Pamiętaj, by nie wlewać ciasta za dużo - naleśniki powinny być cienkie.
  4. Smaż z obu stron na złoty kolor i podawaj, najlepiej kiedy jeszcze są ciepłe. Żeby nie obsychały za szybko, przykryj je talerzem. 

Takie naleśniki idealnie smakują na słono. Dodaj do nich podsmażoną szynkę i pieczarki lub szpinak i ser - domownicy będą się kłócić o dokładki. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.