• Link został skopiowany

Jesienny dżem z dyni i pomarańczy bez pasteryzacji. Smakowity dodatek do ciast, rogali i naleśników

Trwa właśnie największy sezon na dynie. Widujemy je obecnie nie tylko w marketach spożywczych, ale i na straganach. Choć większość osób przywykła do przygotowywania z nich dań wytrawnych, to dynie równie dobrze sprawdzą się w przypadku słodkich przetworów. Szczególnie polecamy przepis na słodko-cytrusowy dżem z dyni oraz pomarańczy.
Prosty przepis na dżem z dyni i pomarańczy
fot. porosolka / iStock.com

Dynia to warzywo - choć z botanicznego punktu widzenia raczej owoc - niezwykle uniwersalne. Można ją wykorzystać do zrobienia rozgrzewającej zupy, aromatycznego farszu czy wegetariańskich kotletów. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby przygotować z niej słodkie przetwory, np. dżem. Z dodatkiem pomarańczy świetnie urozmaici smak naleśników, ciast, rogalików, racuchów i placków. 

Zobacz wideo Kremowy sernik dyniowy

Przepis na jesienny dżem dyniowo-pomarańczowy. Słodycz przełamuje delikatny aromat cytrusów

Dynia bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze we krwi, chroni nas przed chorobami serca, a na dodatek przejawia właściwości przeciwbakteryjne. Największym źródłem cennych witamin i wartości odżywczych jest dynia z gatunku hokkaido - i to właśnie z niej sugerujemy wykonać smaczny i zdrowy dżem na sezon jesienno-zimowy. 

Składniki:

  • 1,5 kg dyni po wydrążeniu,
  • 4 pomarańcze,
  • 1 jabłko,
  • 1 cytryna,
  • 500 g cukru (lub zamiennika, np. ksylitolu, erytrytolu),
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • mały kawałek imbiru.

Dżem z dyni i pomarańczy. Sposób przygotowania

Dynię umyj i przekrój na pół. Wydrąż z niej nasiona, a następnie pokrój na małe kawałki. Wrzuć je do garnka. Umyte jabłko obierz ze skórki, wykrój z niego gniazdo nasienne, a potem drobno pokrój i dodaj do dyni. Wyciśnij sok z pomarańczy oraz cytryny i zalej nim zawartość garnka.

W dalszym etapie zagotuj całość pod przykryciem, aż składniki zmiękną i się rozpadną. Dodaj cukier biały lub jego zamiennik, cynamon oraz kilkucentymetrowy kawałek imbiru starty na tarce o małych oczkach. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj do rozpuszczenia cukru. Powinno to zająć około 10-15 minut. Co jakiś czas zamieszaj, aby masa nie przywarła do ścian rondla.

Gorący dżem przelej do słoików i precyzyjnie zakręć. Ustaw je do góry dnem, zakryj ręcznikiem lub ściereczką i pozostaw do ostudzenia na dwie godziny. Dyniowo-pomarańczowy dżem nie wymaga pasteryzowania. Postaw go na półce w spiżarni i sięgaj po niego ilekroć najdzie cię ochota na wypiek o słodko-cytrusowym posmaku. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl