To deser dla cierpliwych, lecz warto go zrobić. Domowa wersja jest dużo smaczniejsza od tej ze sklepu

Biszkopt, który w środku skrywa galaretkę, a jego wierzch polany jest czekoladą, jest kultowym przysmakiem. Zna go każdy i można go skosztować w wielu wariantach smakowych. Jednak nie każdy może wiedzieć, że jego domowa wersja jest równie smaczna jak ta ze sklepu. Sposób przygotowania nie jest skomplikowany, lecz trzeba uzbroić się w cierpliwość.
Zobacz wideo Domowe ciasteczka z maszynki do mięsa. Przepis jak od babci

Kto nigdy nie jadł biszkoptów z galaretką i czekoladą? Chyba nie ma takiej osoby. Niektórzy nawet mają specjalny rytuał ich jedzenia. Najpierw zjadają czekoladę, później nadzienie, a na koniec biszkopt. Te ciasteczka pojawiają się na wielu stołach i znikają w mgnieniu oka. Jeśli w twoich szafkach nie ma już ich zapasu polecamy zrobić je samodzielnie. Nie jest to niczym skomplikowanym, ale warto mieć do tego wiele cierpliwości. Bowiem przyrządzanie ich jest czasochłonne, ale ten smak jest tego wart.

Przepis na domowe delicje

Składniki na biszkopt:

  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 1,5 łyżki cukru pudru,
  • 50 g mąki pszennej.
  • Składniki dodatkowe
  • 1 wiśniowa galaretka,
  • 250 ml gorącej wody,
  • 150 g czekolady deserowej,
  • łyżeczka oleju.

Sposób przygotowania:

  1. W pierwszej kolejności zajmij się galaretką. Przesyp ją do miseczki i zalej gorącą wodą, mieszaj do momentu rozpuszczenia. Następnie wylej ją na niewielką blaszkę, którą wcześniej wyłożyłeś folią spożywczą i pozostaw ją do wystudzenia i stężenia.
  2. Gdy galaretka tężeje, zajmij się przygotowaniem biszkoptów. Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Następnie dodaj przesiany przez sitko cukier puder i miksuj całość na średnich obrotach miksera.
  3. Gdy masa będzie gładka zacznij dodawać żółtka i miksuj je do połączenia. Na koniec wsyp mąkę pszenną i wymieszaj wszystko za pomocą szpatułki.
  4. Przygotowaną masę przełóż do rękawa cukierniczego i formuj z niej zgrabne biszkopciki. Twórz je bezpośrednio na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Tak przygotowane biszkopty włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 10 minut. W tym czasie powinny się ładnie podpiec. Wypieczone wyjmij z urządzenia i pozostaw do wystudzenia.
  6. Czekoladę podziel na mniejsze kawałki i umieść w miseczce. Dolej do niej olej i roztop w kąpieli wodnej. Z gotowej galaretki wytnij koła, które wielkością przypominają kształt biszkoptów. Kawałki ułóż na ciastkach i polej przestudzoną czekoladą. Tak przygotowane włóż do lodówki, by czekolada zastygła. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.