Dieta śródziemnomorska od lat uważana jest za najzdrowszą na świecie. Wszystko dzięki dużej ilości świeżych owoców i warzyw czy obecności zdrowych tłuszczów. Do tego spokojne dni w promieniach słońca i można żyć długo i szczęśliwie. Dokładnie tak, jak rodzina Melis, której członkowie mają łącznie ponad 800 lat. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Przepis na klasyczne spaghetti bolognese [HAPS WORLD]
Zupa minestrone eliksirem na długowieczność? Ta rodzina to potwierdza
Pośród wielu zdrowych dań wykonanych ze świeżych produktów z lokalnych upraw, jest jedno danie, które wyróżnia się na tle innych. To popularna na Sardynii zupa minestrone. Rodzina Melis zajada się nią od pokoleń, a jej członkowie podejrzewają, że może być ona jednym z powodów, dla których cieszą się zdrowiem i długim życiem. Co więcej, włoska rodzina spożywa tę zupę zawsze z kieliszkiem czerwonego wina i kromką chleba robionego na zakwasie.
Zupa składa się z sezonowych warzyw, najczęściej tych, które członkowie rodziny sami hodują we własnych ogródkach. Najpopularniejsze składniki to przede wszystkim cebula, marchewka, liście botwiny, fasola, czy też seler naciowy. Wszystkie te warzywa są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów, takich jak między innymi: witamina C, czyli antyoksydant działający przeciwzapalnie, witaminy z grupy B, które zapewniają prawidłowe działanie układu odpornościowego i nerwowego, a także wspierają pracę mózgu, czy też witamina K - niezbędna do tworzenia krwi, luteina i żelazo.
Składniki:
- pół szklanki suchej ciecierzycy,
- pół szklanki suchej fasoli białej,
- pół szklanki suchej fasoli czerwonej,
- pół szklanki kaszy jęczmiennej perłowej,
- 1 puszka pomidorów bez skórki,
- 1 cebula biała,
- 4 ziemniaki,
- 5 marchewek,
- 5 łodyg selera naciowego,
- 8 ząbków czosnku,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 2 liście laurowe,
- 1 łyżeczka oregano,
- 2 łyżki oliwy,
- sól i pieprz.
Jak przygotować zupę długowieczności? To dziecinnie prosty przepis
- Około 8-12 godzin wcześniej namocz fasolę i ciecierzycę. Po tym czasie ugotuj je do miękkości.
- Cebulę, marchewkę, selera, czosnek i ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż je na odrobinie oliwy, a następnie zalej wodą i duś, aż warzywa będą dość miękkie.
- Następnie zalej składniki bulionem, dodaj liście laurowe i oregano. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
- Kaszę przepłucz na sitku i dodaj do gotującej się zupy. Będzie smakować o wiele lepiej, jeśli ugotuje się z innymi składnikami.
- Gdy kasza zrobi się miękka, dodaj ugotowaną fasolę czerwoną, białą i ciecierzycę.
- Na koniec, gdy wszystkie składniki będą już miękkie, dolej do zupy pomidory z puszki. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku i gotuj jeszcze 5-10 minut.
- Gotową zupę najlepiej podawać z kromką pełnoziarnistego pieczywa na zakwasie. Smacznego!