Kiszone buraczki na zimę - staropolski sposób nigdy nie zawodzi. Pamiętaj jednak o odpowiedniej ilości czosnku

Kiszonki to prawdziwe bogactwo smaku i witamin i chociaż najczęściej kisimy ogórki i kapustę, nie powinniśmy zapominać o buraczkach. Jak zrobić kiszone buraki na zimę? Nie ma co żałować czosnku i pewnych liści. Zrobisz z nich najlepszy barszcz, podrasujesz niejedną sałatkę, a pół szklanki zakwasu wypitego co dnia zapewni zdrowie i urodę.

Więcej przepisów na jesienne przetwory znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Teraz jest najlepszy czas na robienie przetworów z buraków i oprócz tartych buraczków, sałatek i soków, nie sposób zapomnieć o najlepszej i najzdrowszej kiszonce. Jak zrobisz kiszone buraki na zimę? Cóż, jak to z kiszonkami bywa, przepis jest banalny, jednak ważne są proporcje, które nie zmieniają się od dziesięcioleci, dlatego nie będziemy kombinować i podpowiemy wam, jak zrobić tę kiszonkę po staropolsku - z dużą ilością czosnku, który nadaje ostrości i liśćmi winogron. Takie buraczki aż same pchają się na talerz. 

Zobacz wideo

Kiszone buraki na zimę - ten przepis nigdy nie zawodzi

Składniki:

  • 3 kg buraków czerwonych, polecam te podłużne
  • litrowe słoiki
  • solanka: na 1 litr wody jedna pełna łyżka kamiennej soli

Na każdy słoik:

  • 5 ząbków czosnku (jeśli są duże to 4)
  • 4 liście winogron
  • 3 listki laurowe
  • 3 kawałki korzenia chrzanu (ok. 4 cm długości)
  • gałązka kopru
  • łyżeczka gorczycy
  • gałązka lubczyku (opcjonalnie)

Kiszone buraki na zimę - sposób wykonania:

  1. Buraczki obierz, odetnij końcówki i pokrój w plastry lub podłużne kawałki. Nie muszą być pokrojone cienko, ale ważne, by kawałki były podobnej grubości. 
  2. Przygotuj czyste, najlepiej wyparzone słoiki. Na dno każdego z nich wsyp gorczycę, dodaj listki laurowe, liście winogron i ułóż buraczki. Buraczki układaj dość ciasno, a między poszczególne kawałki włóż czosnek i chrzan.
  3. Przygotuj solankę. Wodę z solą zagotuj i ostudź. Następnie zalej nią słoiki z buraczkami, a na wierzchu połóż zmiętą gałązkę kopru i lubczyku, jeśli używasz. Następnie szczelnie zakręć słoiki. 
  4. Słoiki z buraczkami postaw w temperaturze pokojowej. Po trzech dniach na wierzchu powinna zacząć zbierać się piana, a po pięciu dniach zaczną wyraźnie buzować. To znak, że fermentacja jest aktywna i wszystko przebiega prawidłowo. 
  5. Słoiki z burakami przenieś do piwnicy lub w inne chłodne miejsce. Po dwóch tygodniach już możesz delektować się przepyszną kiszonką. 

Tak przygotowane buraczki kiszone w połączeniu ze świeżymi są idealną bazą do barszczu czerwonego, zwłaszcza tego, który serwowany jest podczas Wigilii. Z kolei picie nawet niewielkiej ilości soku z kiszonych buraków, skutecznie poprawi nasza odporność i samopoczucie, co jest wyjątkowo istotne jesienią i zimą. 

Więcej o: