Przepyszna zupa, którą można jeść bez ograniczeń i nie tyć! Na pewno nie pójdzie w boczki

Zupa w dietetycznym wydaniu? Proszę bardzo! Kapuśniak zazwyczaj kojarzy nam się z ciężkostrawnym daniem, jednak można przyrządzić go w nieco inny sposób. Sprawdź lekkostrawne przepisy na odchudzającą zupę.

Zupa kapuściana - idealna zupa kapuściana na odchudzanie w kilku krokach

Zupa kapuściana na odchudzanie to prawdziwy kulinarny hit. Przepis jest bez grama mięsa, ale z wyrazistymi przyprawami, dlatego jej smak jest tak pyszny. Dobrą informacją jest to, że przepis jest bardzo łatwy, każdy na pewno sobie z nim poradzi. Poniżej znajdziesz sprawdzoną recepturę na odchudzającą zupę kapuścianą.

Zupa kapuściana na odchudzanie - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 1-2 cebule
  • 4-5 marchewek
  • jabłko
  • przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, zioła prowansalskie, suszony lubczyk
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 l wody - najlepiej przefiltrowanej

Wykonanie:

  1. Cebule obierz i pokrój w piórka.
  2. Umieść ją w garnku i zalej wodą.
  3. Dodaj do garnka liście laurowe i ziele angielskie - do smaku.
  4. Całość zagotuj.
  5. Marchewki dokładnie obierz, umyj i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dodaj do garnka. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut.
  6. Jeżeli kapusta jest nazbyt kwaśna, możesz ją przepłukać. Nie jest to jednak konieczne. Dodaj kapustę. Dołóż obrane i pokrojone jabłko.
  7. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku pozostałymi przyprawami.
Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

Zupa kapuściana odchudzająca z grzybami

Zupa kapuściana odchudzająca z dodatkiem grzybów jest dobra nie tylko dla tych, którzy chcą zgubić zbędne kilogramy. To świetna alternatywa na lekki, ale pożywny obiad. Zupa kapuściana jest znakomita na jesienny obiad. Ciepła zupa ogrzeje nas i podniesie naszą odporność. Poniżej znajdziesz recepturę.

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty, pokrojonej na mniejsze partie
  • 1-2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 marchewki
  • kawałek selera
  • pietruszka
  • kilka suszonych grzybów
  • przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, papryka słodka i wędzona, kminek, sól, pieprz
  • opcjonalnie 2-3 łyżki sosu sojowego
  • opcjonalnie oliwa
  • 2 l wody

Wykonanie:

  1. Cebule obierz i pokrój w kostkę. Następnie podsmaż ją na patelni na oliwie. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do patelni. Możesz pominąć smażenie.
  2. Przełóż wszystko do garnka.
  3. Umieść w garnku także kapustę kiszoną. Dodaj przyprawy.
  4. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Dołóż ją do kapusty.
  5. Całość podduś na małym ogniu przez kilka minut (jeśli pomijasz smażenie, dodaj odrobinę wody).
  6. Umieść w garnku suszone grzyby, pietruszkę i seler. Dopraw liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
  7. Całość zalej przefiltrowaną wodą i zagotuj. Na małym ogniu. Przykryj.
  8. Dopraw opcjonalnie sosem sojowym i przyprawami, do smaku. Gotuj do czasu, aż warzywa będą miękkie.

*Mała wskazówka: Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna, a Ty nie nie przepadasz za tak intensywnymi smakami, możesz przepłukać ją w wodzie lub wręcz namoczyć przez kilka minut.

Pamiętaj, że sama zupa może jedynie wspomóc proces odchudzania, dlatego podejmując wyzwanie zrzucenia zbędnych kilogramów, należy także pomyśleć o zdrowym trybie życia, ćwiczeniach i zróżnicowanej diecie odchudzającej. Jeśli nie czujesz się dobrze w tym temacie, a chcesz schudnąć, poproś o poradę dietetyka i trenera personalnego lub innych sprawdzonych specjalistów.  

Zobacz też: Jakie jesienne przyprawy warto dodać do dań rybnych, z kurczakiem, na bazie wołowiny lub wieprzowiny? Porady szefa kuchni

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.