-
Haps
-
Jak przygotować
- Babcia Marysia zawsze robiła je jesienią. Ciasto było miękkie, a środek smakował jak szarlotka
Babcia Marysia zawsze robiła je jesienią. Ciasto było miękkie, a środek smakował jak szarlotka
Nie można ukryć, że wiele osób uwielbia schrupać sobie coś przy ciepłym napoju. Zamiast wybierać jedynie ciastka, proponujemy wykonać ten przysmak. W środku skrywa słodką niespodziankę, a ciasto jest obłędnie chrupiące. Wykonanie może nieco potrwać, lecz smak rekompensuje wszystko.
Zobacz wideo Rogaliki serowe z lukrem cytrynowym
Rogaliki choć popularne, nie często są przez nas wykonywane. Wolimy zakupić je w pobliskim sklepie i od razu zjeść. Jednak ich przygotowanie może się kojarzyć z długim staniem w kuchni, co nie jest atrakcyjne dla dużej ilości osób. Pomimo że długi czas ich wykonywania nie jest kłamstwem i tak zachęcamy do ich zrobienia. Te domowe kąski mogą cieszyć nas smakiem, a aromat z nich wydobywany rozpłynie się po całym domu. Te, które mają w sobie słodkie jabłka będą pożądane w okresie jesiennym. Ich smak świetnie komponuje się z cynamonową herbatą.
Przepis na rogaliki z musem jabłkowym
Składniki na ciasto
- 550 g mąki pszennej,
- 250 g masła,
- 4 jajka,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego.
Składniki na mus jabłkowy
- 1 kg jabłek,
- 100 ml wody,
- 2 łyżki cynamonu,
- łyżka drobnego cukru,
- 2 łyżeczki soku z cytryny.
Sposób przygotowania
- W pierwszej kolejności zajmij się przygotowaniem musu. Jabłka obierz, podziel na mniejsze kawałki i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój je w kostkę i umieść w garnku. Dolej do nich wodę, sok z cytryny, wsyp cukier i cynamon. Ustaw na średnim ogniu i gotuj przez 30 minut.
- W czasie gotowania co jakiś czas mieszaj owoce, by nie przywarły do dna. Pod koniec zauważysz, że owoce się rozpadają i tworzą mus. Jeśli chcesz uzyskać gładszą konsystencję, możesz je zmiksować za pomocą blendera. Gotowe jabłka odstaw do przestudzenia.
- Teraz czas, by zająć się ciastem. Do miski przesiej mąkę pszenną i wrzuć do niej podzielone na mniejsze kawałki masło. Wsyp także cukier puder i delikatnie zamieszaj. Do składników wlej jogurt naturalny i wbij jajka. Całość wyrabiaj do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Tak przygotowane zawiń w folię i włóż do lodówki na około 20 minut.
- Po tym czasie wyjmij je i podziel na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek i wytnij na równe trójkąty. Na każdym kawałku ułóż wcześniej przygotowany mus i zawiń w zgrabne rogaliki.
- Gotowe rogaliki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 10 minut. Ich wierzch powinien się lekko zarumienić. Po wypieczeniu posyp je cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl