-
Haps
-
Jak przygotować
- Klasyk na talerzu, czyli soczyste mięso w domowym sosie. Zrób podwójną porcję, bo każdy będzie chciał dokładkę
Klasyk na talerzu, czyli soczyste mięso w domowym sosie. Zrób podwójną porcję, bo każdy będzie chciał dokładkę
Niektóre dania zapisały się na kartach kuchni polskiej. Pomimo że każdy je zna i tak często o nich zapominamy. Dziś chcemy przypomnieć właśnie jedno z takich potraw. Soczyste mięso połączone z aromatycznym sosem to niebo w gębie.
Zobacz wideo Spaghetti z klopsami mięsnymi i sosem pomidorowym
Jeśli szukasz przepisu na obiad dla całej rodziny to dobrze trafiłeś. To danie zasmakuje z pewnością każdemu i nie będziesz musiał się o to martwić. To klasyczne klopsy z mięsa mielonego, które polane są tradycyjnym sosem pomidorowym. Takiemu połączeniu trudno się oprzeć i można je podać z czymkolwiek się chce. Dobrze smakują z ryżem, makaronem, a nawet purée ziemniaczanym. Chociaż może się wydawać, że jest przy nich dużo roboty, to nic bardziej mylnego. Ich przygotowanie zajmuje prawie tyle samo czasu co klasyczne kotlety.
Przepis na klopsy w sosie pomidorowym
Składniki na klopsy
- 500 g mięsa mielonego,
- 2 ząbki czosnku,
- czerstwa bułka,
- jajko,
- 2 łyżki bułki tartej,
- łyżeczka suszonego majeranku,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- mąka do obtoczenia,
- olej do smażenia,
- pół szklanki mleka,
- sól,
- pieprz.
Składniki na sos pomidorowy
- 500 ml bulionu,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- niewielka cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka mąki,
- 2 łyżki oleju,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Pierwszym krokiem jest przygotowanie pulpetów. Czerstwą bułkę włóż do miski i zalej ją mlekiem, odstaw na kilka minut do namoczenia. Gdy zmięknie, dokładnie ją odciśnij z nadmiaru płynu i przełóż do naczynia, w którym znajduje się mięso mielone.
- Do składników dorzuć teraz jajko, bułkę tartą i przeciśnięty przez praskę czosnek. Nie zapomnij także o przyprawach. Całość dokładnie wyrób do całkowitego połączenia. Z powstałej mięsnej masy uformuj zgrabne pulpety o wielkości orzecha włoskiego.
- Każdego powstałego pulpeta obtocz w mące. Następnie układaj je na rozgrzanym na patelni oleju i smaż z każdej strony do momentu zarumienienia. Wysmażone przekładaj na talerz.
- Gdy pulpety się smażą czas przygotować sos pomidorowy. Czosnek i cebulkę drobno posiekaj i podsmaż je na niewielkiej ilości oleju. Następnie podsyp mąką i cały czas mieszając stwórz zasmażkę. Do rondelka wlej bulion i podgrzej go na średnim ogniu. Dodaj do niego koncentrat pomidorowy i powstałą mieszankę. Mieszaj i gotuj do zgęstnienia.
- Na koniec wrzuć do sosu przygotowane klopsy. Podawaj z makaronem lub ugotowanym ryżem. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl