Niektóre dania zapisały się na kartach kuchni polskiej. Pomimo że każdy je zna i tak często o nich zapominamy. Dziś chcemy przypomnieć właśnie jedno z takich potraw. Soczyste mięso połączone z aromatycznym sosem to niebo w gębie.
MariaKovaleva / Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Spaghetti z klopsami mięsnymi i sosem pomidorowym
Jeśli szukasz przepisu na obiad dla całej rodziny to dobrze trafiłeś. To danie zasmakuje z pewnością każdemu i nie będziesz musiał się o to martwić. To klasyczne klopsy z mięsa mielonego, które polane są tradycyjnym sosem pomidorowym. Takiemu połączeniu trudno się oprzeć i można je podać z czymkolwiek się chce. Dobrze smakują z ryżem, makaronem, a nawet purée ziemniaczanym. Chociaż może się wydawać, że jest przy nich dużo roboty, to nic bardziej mylnego. Ich przygotowanie zajmuje prawie tyle samo czasu co klasyczne kotlety.
REKLAMA
Przepis na klopsy w sosie pomidorowym
Składniki na klopsy
500 g mięsa mielonego,
2 ząbki czosnku,
czerstwa bułka,
jajko,
2 łyżki bułki tartej,
łyżeczka suszonego majeranku,
łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
mąka do obtoczenia,
olej do smażenia,
pół szklanki mleka,
sól,
pieprz.
Składniki na sos pomidorowy
500 ml bulionu,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
niewielka cebula,
2 ząbki czosnku,
łyżka mąki,
2 łyżki oleju,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
Pierwszym krokiem jest przygotowanie pulpetów. Czerstwą bułkę włóż do miski i zalej ją mlekiem, odstaw na kilka minut do namoczenia. Gdy zmięknie, dokładnie ją odciśnij z nadmiaru płynu i przełóż do naczynia, w którym znajduje się mięso mielone.
Do składników dorzuć teraz jajko, bułkę tartą i przeciśnięty przez praskę czosnek. Nie zapomnij także o przyprawach. Całość dokładnie wyrób do całkowitego połączenia. Z powstałej mięsnej masy uformuj zgrabne pulpety o wielkości orzecha włoskiego.
Każdego powstałego pulpeta obtocz w mące. Następnie układaj je na rozgrzanym na patelni oleju i smaż z każdej strony do momentu zarumienienia. Wysmażone przekładaj na talerz.
Gdy pulpety się smażą czas przygotować sos pomidorowy. Czosnek i cebulkę drobno posiekaj i podsmaż je na niewielkiej ilości oleju. Następnie podsyp mąką i cały czas mieszając stwórz zasmażkę. Do rondelka wlej bulion i podgrzej go na średnim ogniu. Dodaj do niego koncentrat pomidorowy i powstałą mieszankę. Mieszaj i gotuj do zgęstnienia.
Na koniec wrzuć do sosu przygotowane klopsy. Podawaj z makaronem lub ugotowanym ryżem. Smacznego!