Przyrządzanie szarlotki może się kojarzyć z czasochłonnym przygotowywaniem. Pierwsze trzeba wykonać ciasto, później zająć się owocami. Tym razem możesz zapomnieć o takich zajęciach. Ten deser będzie gotowy w ekspresowym tempie i nawet się przy tym nie zmęczysz.
Fot. iStock/Anaiz777
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem
Klasyczny przepis na jabłecznik mówi, że jest ona zrobiona na kruchym lub półkruchym cieście, połączona z tartymi jabłkami z dużą ilością aromatycznego cynamonu. Jednak z czasem nawet te najbardziej klasyczne dania i wypieki przechodzą zmiany. Szarlotka, którą wszyscy znają również należy do ciast, które można zrobić inaczej i szybciej. Ekspresowy przepis, do którego nie potrzebujesz nawet piekarnika podbija serca wszystkich tych, który nie przepadają za długim gotowaniem. Czas przygotowania to zaledwie 20 minut, a do tego potrzebujesz jedynie patelni. Sposób, w jaki się ją przygotowuje jest banalnie prosty i na pewno poradzi sobie z nim każdy. Warto zaznaczyć, że w taki sposób można wykonać nie tylko szarlotkę. Zamiast jabłek zachęcamy wykorzystać inne sezonowe owoce, które akurat ma się pod ręką.
REKLAMA
Przepis na szarlotkę w 15 minut
Składniki
2 jajka,
60 g cukru,
180 ml mleka,
200 g mąki,
10 g proszku do pieczenia,
2 jabłka,
łyżeczka cynamonu,
masło do smażenia.
Sposób przygotowania
Jajka umieść w misce i dodaj do nich cukier i cynamon, dokładnie wymieszaj. Następnie stopniowo, cały czas mieszając wlewaj mleko.
Mąkę przesiej i dodaj do masy. To samo zrób z proszkiem do pieczenia. Mieszaj do połączenia składników i wyrobienia gładkiej masy.
Jabłka obierz i zetrzyj lub pokrój na cienkie plastry. Połowę owoców umieść w misce z ciastem i wymieszaj.
Na patelni rozpuść masło, ułóż resztę jabłek i wylej na nie masę. Smaż pod przykrywką do rumianego koloru, następnie odwróć na drugą stronę i również podsmaż pod przykryciem.