• Link został skopiowany

Tę szarlotkę będziesz robił codziennie. Gotowa w 15 minut, a do tego nie potrzebujesz piekarnika

Przyrządzanie szarlotki może się kojarzyć z czasochłonnym przygotowywaniem. Pierwsze trzeba wykonać ciasto, później zająć się owocami. Tym razem możesz zapomnieć o takich zajęciach. Ten deser będzie gotowy w ekspresowym tempie i nawet się przy tym nie zmęczysz.
Szarlotka z patelni. Ciasto bez pieczenia, które przygotujesz w kilka minut. Wyjątkowo prosty przepis
Fot. iStock/Anaiz777
Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Klasyczny przepis na jabłecznik mówi, że jest ona zrobiona na kruchym lub półkruchym cieście, połączona z tartymi jabłkami z dużą ilością aromatycznego cynamonu. Jednak z czasem nawet te najbardziej klasyczne dania i wypieki przechodzą zmiany. Szarlotka, którą wszyscy znają również należy do ciast, które można zrobić inaczej i szybciej. Ekspresowy przepis, do którego nie potrzebujesz nawet piekarnika podbija serca wszystkich tych, który nie przepadają za długim gotowaniem. Czas przygotowania to zaledwie 20 minut, a do tego potrzebujesz jedynie patelni. Sposób, w jaki się ją przygotowuje jest banalnie prosty i na pewno poradzi sobie z nim każdy. Warto zaznaczyć, że w taki sposób można wykonać nie tylko szarlotkę. Zamiast jabłek zachęcamy wykorzystać inne sezonowe owoce, które akurat ma się pod ręką.

Przepis na szarlotkę w 15 minut

Składniki

  • 2 jajka,
  • 60 g cukru,
  • 180 ml mleka,
  • 200 g mąki,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • 2 jabłka,
  • łyżeczka cynamonu,
  • masło do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Jajka umieść w misce i dodaj do nich cukier i cynamon, dokładnie wymieszaj. Następnie stopniowo, cały czas mieszając wlewaj mleko.
  2. Mąkę przesiej i dodaj do masy. To samo zrób z proszkiem do pieczenia. Mieszaj do połączenia składników i wyrobienia gładkiej masy.
  3. Jabłka obierz i zetrzyj lub pokrój na cienkie plastry. Połowę owoców umieść w misce z ciastem i wymieszaj.
  4. Na patelni rozpuść masło, ułóż resztę jabłek i wylej na nie masę. Smaż pod przykrywką do rumianego koloru, następnie odwróć na drugą stronę i również podsmaż pod przykryciem.
  5. Podawaj z cukrem pudrem, lodami lub miodem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: