Rolady omletowe smakują o wiele lepiej z salsą domowej roboty. Przygotowanie jej zajmuje zaledwie kilka minut, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby przygotować ją wieczorem, a następnego ranka wykorzystać do posmarowania smacznego omletu. Gotową roladkę możesz zjeść od razu lub zapakować do pracy czy na uczelnię. Przechowywana w lodówce zachowa smak i świeżość nawet przez dwa dni, dlatego możesz ją też zostawić "na później".
Rolada z omletem i salsą pomidorową zasmakuje nie tylko wegetarianom, ale i wszystkim tym, którzy chcieliby wypróbować czegoś nowego. Wyjątkowe wrażenia smakowe podczas jedzenia gwarantowane! Jeśli więc szukasz pomysłu na błyskawiczne, a jednocześnie smaczne śniadanie - poniższy przepis jest dla ciebie.
Składniki na salsę:
Składniki na omlet:
Zacznij od przygotowania salsy. Pomidory umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i posiekaj, podobnie jak papryczkę jalapeño. Połącz warzywa, wlej łyżkę soku z limonki oraz posiekaną kolendrę. Całość dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
W misce roztrzep jajka z odrobiną wody, a następnie dodaj soli i pieprzu wedle uznania. Nie zapomnij o posiekanym szczypiorku. Na nieprzywierającej rozpuść masło lub rozgrzej oliwę. Powoli wylej masę jajeczną i podsmażaj ją na małym ogniu do ścięcia. Jeśli omlet będzie cienki i zetnie się z obu stron, nie musisz go przewracać.
Gotowy omlet przełóż na talerz lub deskę i posmaruj lekko pikantną salsą domowej roboty. Możesz też wzbogacić swoje śniadanie o ulubione dodatki. Na jajeczny "naleśnik" wyłóż pomidorki koktajlowe, bekon, starty ser, podsmażane pieczarki lub sałatę. Zawiń go w roladę i przekrój na pół. W ten sposób uzyskasz pożywny posiłek na pierwsze i drugie śniadanie. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl