Rolada omletowa z salsą pomidorową. Lekkie i pożywne śniadanie na dobry początek dnia

Rolada omletowa z dodatkiem salsy pomidorowej świetnie nada się na zdrowe, smaczne i pożywne śniadanie. Sprawdzi się zwłaszcza tym, którzy od rana żyją w pośpiechu i nie mają czasu na przygotowanie skomplikowanych przekąsek. Nasza rolada ma mało węglowodanów, za to sporo białka i wartości odżywczych, które dostarczą energii aż do obiadu.

Rolady omletowe smakują o wiele lepiej z salsą domowej roboty. Przygotowanie jej zajmuje zaledwie kilka minut, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby przygotować ją wieczorem, a następnego ranka wykorzystać do posmarowania smacznego omletu. Gotową roladkę możesz zjeść od razu lub zapakować do pracy czy na uczelnię. Przechowywana w lodówce zachowa smak i świeżość nawet przez dwa dni, dlatego możesz ją też zostawić "na później".

Zobacz wideo Omlet cesarski. Przepis na śniadanie, obiad i deser

Lekkie i pożywne rolady omletowe z dodatkiem aromatycznej salsy pomidorowej to świetny pomysł na zdrowe śniadanie

Rolada z omletem i salsą pomidorową zasmakuje nie tylko wegetarianom, ale i wszystkim tym, którzy chcieliby wypróbować czegoś nowego. Wyjątkowe wrażenia smakowe podczas jedzenia gwarantowane! Jeśli więc szukasz pomysłu na błyskawiczne, a jednocześnie smaczne śniadanie - poniższy przepis jest dla ciebie. 

Składniki na salsę:

  • 2 pomidory,
  • pół czerwonej cebuli,
  • 2 łyżki świeżo posiekanej kolendry,
  • 1 papryczka jalapeño,
  • 1 łyżka soku z limonki (ewentualnie cytryny),
  • sól i pieprz.

Składniki na omlet:

  • 2 jajka,
  • 1 łyżka masła lub oliwy,
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku.

Rolada omletowa z salsą pomidorową. Sposób wykonania

Zacznij od przygotowania salsy. Pomidory umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i posiekaj, podobnie jak papryczkę jalapeño. Połącz warzywa, wlej łyżkę soku z limonki oraz posiekaną kolendrę. Całość dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. 

W misce roztrzep jajka z odrobiną wody, a następnie dodaj soli i pieprzu wedle uznania. Nie zapomnij o posiekanym szczypiorku. Na nieprzywierającej rozpuść masło lub rozgrzej oliwę. Powoli wylej masę jajeczną i podsmażaj ją na małym ogniu do ścięcia. Jeśli omlet będzie cienki i zetnie się z obu stron, nie musisz go przewracać. 

Gotowy omlet przełóż na talerz lub deskę i posmaruj lekko pikantną salsą domowej roboty. Możesz też wzbogacić swoje śniadanie o ulubione dodatki. Na jajeczny "naleśnik" wyłóż pomidorki koktajlowe, bekon, starty ser, podsmażane pieczarki lub sałatę. Zawiń go w roladę i przekrój na pół. W ten sposób uzyskasz pożywny posiłek na pierwsze i drugie śniadanie. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: