Chlebek Hobbita z pewnością pokocha każdy fan serii. Jest aromatyczny, smaczny, ale i sycący na długo

Chlebek Hobbita to świetna propozycja dla fanów "Hobbita" oraz "Władcy Pierścieni". To, jak jest sycący, niesamowicie zaskakuje. Jednak jest też przy tym obłędnie pyszny. Jak przygotować ten przysmak w domu? Podpowiadamy.

Książkowe czy filmowe przysmaki bardzo często staramy się odtwarzać w naszych domach. Nic dziwnego, ponieważ miłość do prezentowanych historii potrafi być naprawdę wielka. I choć z pewnością próbowaliśmy już kremowego piwa z "Harry’ego Pottera", czy lembasów z "Władcy Pierścieni", to ten chlebek bije je na głowę. 

Zobacz wideo "Władca Pierścieni: Pierścienie władzy" - najdroższy serial wszech czasów [ZWIASTUN]

Chlebek Hobbita - przepis. Zapomnij o wyszukanych produktach, potrzebujesz tylko prostych składników 

Chlebek Hobbita jest bardzo prosty w przygotowaniu, a na dodatek do jego wykonania nie potrzebujemy wyszukanych składników. Większość z nich na pewno znajduje się już w twojej kuchni. Mimo swojej prostoty chlebek ten smakuje po prostu wspaniale. I doskonale syci, więc warto zabrać go ze sobą na przykład na wycieczkę - tak jak Frodo i Sam, którzy posilali się nim w drodze do Mordoru. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Składniki: 

  • mąka pszenna, 
  • drożdże instant, 
  • masło, 
  • mleko, 
  • 2-3 ząbki czosnku, 
  • żółtka, 
  • mozzarella, 
  • cukier
  • przyprawy - sól, pieprz, tymianek i rozmaryn. 

Chlebek Hobbita - jak upiec? Sposób przygotowania krok po kroku 

Do miski wsypujemy mąkę pszenną, sól, żółtka, cukier, masło, mleko i suche drożdże. Po wyrobieniu ciasto należy odstawić na około pół godziny, by wyrosło. W międzyczasie przygotowujemy masło czosnkowe z ziołami, siekając zioła i łącząc je z masłem.  

Kiedy ciasto wyrośnie, przekładamy je na blat i formujemy bochenek. Kiedy uzyskamy idealny kształt, przekładamy na blachę do pieczenia. Wierzch nacinamy nożem w kratkę, smarujemy przygotowanym masłem czosnkowym i posypujemy startą mozzarellą. Pieczemy w 190 stopniach Celsjusza w termoobiegu przez 25 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego! 

Więcej o: