Książkowe czy filmowe przysmaki bardzo często staramy się odtwarzać w naszych domach. Nic dziwnego, ponieważ miłość do prezentowanych historii potrafi być naprawdę wielka. I choć z pewnością próbowaliśmy już kremowego piwa z "Harry’ego Pottera", czy lembasów z "Władcy Pierścieni", to ten chlebek bije je na głowę.
Chlebek Hobbita jest bardzo prosty w przygotowaniu, a na dodatek do jego wykonania nie potrzebujemy wyszukanych składników. Większość z nich na pewno znajduje się już w twojej kuchni. Mimo swojej prostoty chlebek ten smakuje po prostu wspaniale. I doskonale syci, więc warto zabrać go ze sobą na przykład na wycieczkę - tak jak Frodo i Sam, którzy posilali się nim w drodze do Mordoru. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, sól, żółtka, cukier, masło, mleko i suche drożdże. Po wyrobieniu ciasto należy odstawić na około pół godziny, by wyrosło. W międzyczasie przygotowujemy masło czosnkowe z ziołami, siekając zioła i łącząc je z masłem.
Kiedy ciasto wyrośnie, przekładamy je na blat i formujemy bochenek. Kiedy uzyskamy idealny kształt, przekładamy na blachę do pieczenia. Wierzch nacinamy nożem w kratkę, smarujemy przygotowanym masłem czosnkowym i posypujemy startą mozzarellą. Pieczemy w 190 stopniach Celsjusza w termoobiegu przez 25 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego!