Smażony kurczak wychodzi suchy jak żarty w Familiadzie? Pewnie popełniasz dwa błędy

Kurczak to chyba najczęściej wybierane mięso na obiad i nie tylko. Jednak okazuje się, ze jego obróbka jest łatwa tylko w teorii. Kiedy na przykład chcemy go usmażyć do sałatki lub jakiegoś dania z ryżem albo makaronem, mięso czasem wychodzi suche i pozbawione smaku. Jeśli miewasz taki problem, zwróć uwagę na dwie rzeczy. Jedna z nich dotyczy sposobu smażenia.

Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Jeśli szukasz pomysłu na obiad, kurczak z dodatkami zawsze jest dobrym pomysłem. Niezależnie, czy chcesz podać kurczaka z ryżem, frytkami, warzywami, w kremowym lub ostrym sosie albo dodać go do sałatki na kolację, zawsze wcześniej tego kurczaka trzeba usmażyć. I tutaj wiele osób popełnia dwa błędy, przez które kurczak wychodzi suchy jak nie przymierzając żarty sympatycznego prowadzącego teleturniej Familiada.

Zobacz wideo

Pierwszą rzeczą, z której trzeba zdać sobie sprawę, jest to, że kurczak to mięso bardzo delikatne i jeśli mamy w planach danie z piersi kurczaka, trzeba się szczególnie przyłożyć. Błędów kulinarnych jest wiele, ale smażony kurczak nie wybacza dwóch czynności roztargnionego lub nieświadomego kucharza. Pierwszy z nich wiele z nas popełnia już na etapie marynowania.

Tych błędów nie popełniaj, jeśli chcesz, żeby kurczak był soczysty

Zanim położysz pokrojonego kurczaka na rozgrzanej patelni, najpewniej wcześniej zamarynujesz go w przyprawach, żeby był bardziej aromatyczny. To oczywiście błędem samo w sobie nie jest, sprawa dotyczy dodatku soli. Jeśli posolisz kurczaka i np. odłożysz do lodówki na kilka godzin, sól wyciągnie wodę z mięsa, przez co podczas smażenia dużo straci na soczystości. Unikaj także gotowych mieszanek przypraw, które zawierają sól - one też nie nie są najlepszym wyborem. Podczas marynowania postaw na zioła, dobrym rozwiązaniem jest także jakiś kwaśny dodatek, który "zamknie" włókna mięsa, przez co będzie dużo bardziej soczyste. Można postawić na odrobinę octu lub sok z cytryny. Ten sposób przyda się także podczas marynowania kurczaka do grillowania i pieczenia

Zrezygnuj z łopatki podczas smażenia kurczaka

Ten błąd popełnia mnóstwo osób. Chodzi o to, że kiedy położysz kurczaka na rozgrzanym tłuszczu, nie mieszaj go co chwilę. Kurczak i tak się usmaży, a przez ciągłe dotykanie i przesuwanie po patelni na pewno puści wodę i po prostu się wysuszy. Jak już wspominałam, kurczak to delikatne mięso, które bardzo szybko przyjmuje temperaturę. Pokrojonego kurczaka po prostu połóż na patelni i daj mu czas. Następnie za pomocą szczypiec do mięsa przewracaj go na kolejne strony. Pamiętaj także, by nie smażyć kurczaka za długo, szczególnie gdy będziesz dodawać do niego na przykład warzywa lub chcesz zrobić z niego sos. Pod wpływem dalszej obróbki kurczak "dojdzie" i na pewno pozostanie soczysty i rozpływający się w ustach.

Więcej o: