Jak sprawdzić, czy makaron jest al dente? Ania Starmach wyjaśniła, jak długo należy gotować makaron

Polacy lubują się we włoskich makaronach i pysznych potrawach, jakie można z nich zrobić. Mało kto jednak gustuje w rozgotowanym, miękkim makaronie. Aby tego uniknąć, warto gotować na tzw. al dente, czyli "nie za twardo, nie za miękko". Ania Starmach wyjaśniła, w jaki sposób należy prawidłowo przygotowywać makaron.

Na polskich stołach bardzo często goszczą potrawy z makaronem. Jedne z najbardziej popularnych: spaghetti z aromatycznym sosem, carbonara z boczkiem czy tagliatelle z kurczakiem nie smakowałyby równie dobrze, gdyby nie ugotowano ich w prawidłowy sposób. Makaron przygotowany al dente oznacza, że jest on lekko twardawy i sprężysty. Jak długo powinien się gotować?

Zobacz wideo Pasta Amatriciana - błyskawiczny przepis na pyszny makaron

Po czym poznać, że makaron jest ugotowany al dente? Ania Starmach wyjaśniła

Termin al dente pochodzi z języka włoskiego, dosłownie oznacza "na ząb". Opisuje się nim najbardziej optymalny stopień ugotowania makaronu. Idealny makaron jest bowiem nie za twardy i nie za miękki, stawia lekki opór przy przegryzaniu, ale nie utrudnia przy tym jedzenia. Włosi gotują swoje makaronowe dania tylko w ten sposób. Warto więc brać przykład z mistrzów kuchni śródziemnomorskiej i przygotowywać makaron w podobny sposób.

Ania Starmach, specjalistka w temacie kulinariów, podzieliła się kiedyś na swoim blogu metodą na doskonały makaron al dente. Wskazała przy tym, że jednym z najważniejszych elementów jest nie tylko czas gotowania, ale i proporcje wody. Według jej obliczeń, na każde 100 g makaronu powinien przypadać litr wody i 10 g soli. 

Makaron powinniśmy umieścić w wodzie, dopiero gdy zacznie się gotować. Co jakiś czas warto również zamieszać w garnku, aby makaron nie przykleił się do jego ścian. Gdy woda ponownie zacznie wrzeć, powinniśmy zmniejszyć ogień i gotować od 5 do 12 minut, w zależności od rodzaju makaronu (grubości, gatunku mąki). Ania Starmach radzi też, by pod żadnym pozorem nie dodawać do gotującej się wody oleju czy oliwy, jak miały w zwyczaju robić to nasze mamy i babcie.

Czy makaron al dente jest zdrowszy?

Makaron al dente jest o wiele zdrowszy niż ten rozgotowany, ponieważ ma niższy indeks glikemiczny, co powinny wziąć pod uwagę szczególnie osoby borykające się z cukrzycą i insulinoopornością. Zbyt długo gotowany makaron stanowi źródło wielu węglowodanów. Co więcej, termin al dente może się odnosić również do warzyw. Gotowane w ten sposób zachowują mnóstwo witamin i wartości odżywczych. Kuchnia śródziemnomorska uznawana jest na najzdrowszą na świecie, warto więc czerpać z niej, ile tylko się da. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: