Mrożenie żywności to świetny sposób na tworzenie zapasów i niezawodny patent na ograniczenie marnowania jedzenia. Mrozić można nie tylko sosy, mięso i pieczywo, ale również świeże owoce, np. winogrona. Jak jednak powinniśmy mrozić winogrona, by te zachowały swój znakomity smak? Wystarczy trzymać się kilku prostych zasad. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
To, czy mrożenie winogron się powiedzie zależy od samych owoców. Mając na uwadze chęć mrożenia tych owoców, najlepiej wybrać odmianę bez pestek. Te winogrona nie tylko są z reguły mniejsze, ale dodatkowo lepiej zachowują swój smak przy ekspozycji na minusowe temperatury. Gdy już je kupimy lub zbierzemy z ogródka, należy dokładnie przejrzeć każdy owoc. To etap, w którym pozbywamy się listków, gałązek i uszkodzonych winogron. Na ich powierzchni nie powinno być żadnych plam, wgnieceń i śladów psucia się.
Po surowej i dokładnej selekcji należy owoce opłukać pod strumieniem zimnej wody. Należy to robić delikatnie, ponieważ skórkę winogron łatwo uszkodzić, a same owoce nietrudno zgnieść podczas agresywnego mycia. Opłukane winogrona należy następnie ułożyć na tacy lub blaszce wyłożonej ręcznikiem papierowym. Co więcej, żaden owoc nie powinien się ze sobą stykać. Dzięki temu szybciej wyschną.
Suche winogrona należy zdjąć z wilgotnego ręcznika papierowego i ponownie ułożyć na tacy, zachowując odpowiednie odstępy. Tak przygotowane mrozimy przez około 2 godziny. Dzięki temu winogrona nie skleją się ze sobą, dzięki czemu będziemy mogli swobodnie z nich korzystać. W końcu nikt nie chciałby zastać w zamrażarce zbitej, nieestetycznej kulki winogron, z której nie da się już nic zrobić. Po dwóch godzinach można przesypać owoce do foliowej torebki lub zamykanego pojemnika i ponownie wsadzić do zamrażarki.
Do czego wykorzystać mrożone winogrono? Oczywiście po odmrożeniu nie otrzymamy sprężystych owoców. Z tego powodu, zamiast jeść je na surowo, najlepiej wykorzystać je do robienia przetworów. Z mrożonych winogron można przygotować pyszny sok do herbaty lub wody, a także znakomity i słodki dżem. Niektóre gospodynie wykorzystują winogrono do wypiekania ciast z owocami lub przygotowywania prostych deserów. Wystarczy garść mrożonych winogron podgrzać w rondelku z odrobiną cukru pudru, a następnie połączyć z jogurtem naturalnym i domową granolą. Taki prosty deser będzie palce lizać, a jego przygotowanie nie zajmie nawet kwadransa.