Więcej przepisów na ziemniaki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Każdy Polak kocha ziemniaki i nie mam co do tego wątpliwości. Jednak te pieczone w ognisku po wspólnych wykopkach lub całodziennym szaleństwie na dworze z przyjaciółmi, zajmują szczególne miejsce w sercach prawie każdego z nas. Smak pieczonych, lekko spopielonych ziemniaków przywodzi na myśl czasy, kiedy nie wiedzieliśmy, co to troski, kredyty i podatki - wystarczyło zrzucić tornister i pędzić do kolegów, a wieczorem wspólnie piec pyszne ziemniaki.
Niestety nie każdy może sobie pozwolić, żeby wyjść do sadu lub ogrodu i rozpalić ognisko. Co jednak zrobić, jeśli ochota na podróż do smaków dzieciństwa nie odpuszcza, a ty jakimś cudem masz kilka większych ziemniaków? Już mówimy. Takie ziemniaki możesz zrobić w swojej kuchni, a przyda się zwykła mąka i woda. I nie, nie musisz rozpalać ogniska na środku mieszkania, ani opalać ziemniaków nad palnikiem. Po prostu włóż je do piekarnika.
Przygotuj:
Takie ziemniaki są idealne i smakują tak, jak po jesiennych wykopkach. Podawaj je z masłem i solą lub sosem czosnkowym albo poznańskim gzikiem. To także świetny dodatek do różnych mięs, szczególnie golonki, żeberek lub pieczeni.