Marzą ci się ziemniaki jak z ogniska po wykopkach? Zrobisz takie w domu i to bez rozpalania ognia

Pamiętasz ten niesamowity smak ziemniaków pieczonych w ognisku wieczorami, kiedy zaczynała się jesień? Dla wielu z nas to jedno z najprzyjemniejszych wspomnień z dzieciństwa i na samą myśl aż cieknie ślinka. Masz ochotę na ziemniaki z ogniska, ale nie masz opcji, żeby wyjechać za miasto lub na działkę? Mamy sposób, dzięki któremu zrobisz takie ziemniaczki w swojej kuchni. Przydadzą się dwie rzeczy.

Więcej przepisów na ziemniaki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Każdy Polak kocha ziemniaki i nie mam co do tego wątpliwości. Jednak te pieczone w ognisku po wspólnych wykopkach lub całodziennym szaleństwie na dworze z przyjaciółmi, zajmują szczególne miejsce w sercach prawie każdego z nas. Smak pieczonych, lekko spopielonych ziemniaków przywodzi na myśl czasy, kiedy nie wiedzieliśmy, co to troski, kredyty i podatki - wystarczyło zrzucić tornister i pędzić do kolegów, a wieczorem wspólnie piec pyszne ziemniaki.

Zobacz wideo

Niestety nie każdy może sobie pozwolić, żeby wyjść do sadu lub ogrodu i rozpalić ognisko. Co jednak zrobić, jeśli ochota na podróż do smaków dzieciństwa nie odpuszcza, a ty jakimś cudem masz kilka większych ziemniaków? Już mówimy. Takie ziemniaki możesz zrobić w swojej kuchni, a przyda się zwykła mąka i woda. I nie, nie musisz rozpalać ogniska na środku mieszkania, ani opalać ziemniaków nad palnikiem. Po prostu włóż je do piekarnika.

Ziemniaki jak z ogniska bez ogniska - przepis

Przygotuj:

  • kilka większych ziemniaków, najlepiej mączystych (1 kg powinien wystarczyć)
  • pół szklanki mąki pszennej
  • sól do smaku
  • opcjonalnie odrobina suszonego czosnku i słodkiej papryki

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj, ale nie obieraj. Staraj się także nie uszkodzić za skórki. Następnie włóż je do miski z wodą i porządnie wypłucz, najlepiej dwukrotnie. 
  2. Do kolejnej miski wsyp mąkę i wymieszaj ją z solą i przyprawami. Następnie dokładnie obtocz w niej każdego ziemniaka. 
  3. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i połóż na niej ziemniaki. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Piecz przez ok. godzinę.

Takie ziemniaki są idealne i smakują tak, jak po jesiennych wykopkach. Podawaj je z masłem i solą lub sosem czosnkowym albo poznańskim gzikiem. To także świetny dodatek do różnych mięs, szczególnie golonki, żeberek lub pieczeni. 

Więcej o: