Lasowiackie gołąbki według przepisu Magdy Gessler. Nie uwierzysz co wchodzi w skład pysznego farszu

Magda Gessler to popularna polska restauratorka, której nikomu nie trzeba przedstawiać. Jej restauracje cieszą się uznaniem, a rewolucje, które przeprowadza w ramach swojego programu telewizyjnego to często strzał w dziesiątkę. Celebrytka dzieli się również doskonałymi przepisami. Ten na gołąbki lasowiackie można uznać z kulinarny hit.

Domowe gołąbki za każdym razem smakują obłędnie i trudno znaleźć osobę, której nie zachwycałby ten smak. Jak się jednak okazuje, w różnych regionach Polski można znaleźć inne warianty tradycyjnego dania. Magda Gessler podzieliła się przepisem na gołąbki po lasowiacku. Przygotowuje się je w okolicach Tarnobrzega, Leżajska i Kolbuszowej, bo to właśnie mieszkańców tych miast nazywa się Lasowiakami. Gołąbki w tej wersji również zaskakują wybornym smakiem, jednak ich przygotowanie jest nieco inne. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Udźce kurczaka z winogronami - kuchenny Bliski Wschód

Składniki:

  • 1 główka kapusty,
  • 300 g wędzonego boczku,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 cebule białe,
  • 1 łyżka cząbru,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Przygotuj znakomite gołąbki lasowiackie według przepisu Magdy Gessler

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie powstałą masę podsmażamy na odrobinie dobrze rozgrzanego oleju, do momentu aż ziemniaki zmiękną. Wówczas ściągamy je z patelni i przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. W międzyczasie boczek wędzony kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Mięso powinno być chrupiące i rumiane. Gotowe skwarki zdejmujemy z patelni, a na wytopionym tłuszczu podsmażamy posiekaną w drobne piórka cebulę. 

W osobnej misce łączymy podsmażone ziemniaki, skwarki z boczku i zeszkloną cebulę. Warzywno-mięsną masę doprawiamy cząbrem, solą i pieprzem. Farsz odkładamy na bok do przestudzenia. W tym czasie wycinamy głąb z kapusty, a liście blanszujemy przez kilka minut, by były elastyczne i podatne na zwijanie. W każdego liścia zawijamy odpowiednią ilość farszu, a gotowe już gołąbki podsmażamy na patelni, tak by zrumienić je z każdej strony. Gołąbki po lasowiacku podajemy z ulubionym sosem np. pomidorowym, który wykorzystuje się przy tradycyjnych gołąbkach. Magda Gessler podpowiada, że dobrym wyborem będzie również sos zrobiony na bazie kiszonej kapusty. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.