Ciasto salceson. Brzmi kontrowersyjnie, ale smakuje niebiańsko. To najlepszy deser na jesień

Ciasto salceson sprawdzi się wprost idealnie na jesienne popołudnia przy kawie. Duże kawałki jabłek, posiekane orzechy włoskie i aromatyczny cynamon nadają miękkiemu, wilgotnemu ciastu niesamowitych walorów smakowych. Niech nietypowa nazwa was nie odstraszy - ten deser to prawdziwy hit.

Jest coś wyjątkowego w pieczeniu jesiennych deserów. Wszystkie ciasta, ciastka, babeczki i rogaliki zdają się wtedy smakować znacznie lepiej niż wiosną czy latem. Niewykluczone, że dzieje się to za sprawą specjalnie dobranych składników i korzennych przypraw. A może to tylko magia tej pory roku. Jaki nie byłby powód, warto wykorzystać ten czas na próbowanie pysznych, słodkich wypieków. Jednym z nich jest ciasto salceson, które idealnie łączy w sobie to, co w jesiennych deserach najlepsze.

Zobacz wideo Ciasto metrowiec - wiele warstw i jeszcze więcej kawałków

Domowe ciasto o nietypowej nazwie. Salceson to połączenie jabłek, orzechów włoskich i cynamonu

Ciasto salceson to deser o raczej nieapetycznej nazwie. Nie dajmy się jednak zwieść pozorom. Jest to również jeden z najsmaczniejszych wypieków, jakie można upiec z aromatycznymi jabłkami i dodatkiem cynamonu. Przygotowanie go nie zajmuje wiele czasu, nie wymaga też skomplikowanych umiejętności cukierniczych. Podążaj za wskazówkami z poniższej receptury, a z pewnością się nie zawiedziesz.

Składniki:

  • 3 duże jabłka,
  • 350 g mąki pszennej,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 200 g cukru,
  • 4 jajka,
  • mały jogurt naturalny,
  • 120 ml oleju rzepakowego,
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 3 łyżeczki cynamonu,
  • cukier puder do dekoracji.

Jesienne ciasto salceson. Sposób przygotowania

Jabłka dokładnie umyj, osusz i obierz ze skórki, a następnie pokrój w niewielką kostkę. Do miski wbij jajka, dodaj też cukier zwykły i waniliowy. Całość zmiksuj. Stopniowo zacznij dodawać olej roślinny i jogurt naturalny, cały czas miksując. 

W osobnej misce połącz ze sobą mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Powoli dodawaj je do wciąż miksującej się masy. Kiedy uzyskasz jednolite, gładkie ciasto, wrzuć jabłka i posiekane orzechy włoskie. Wszystkie składniki wymieszaj łyżką.

Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Umieść ją w piekarniku rozgrzanym do 170 st. Celsjusza i piecz przez ok. 45-50 minut. Po tym czasie wyjmij gotowe ciasto do ostudzenia. Zanim zaczniesz wykładać jesienny deser na talerze, oprósz go cukrem pudrem. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: