Jest coś wyjątkowego w pieczeniu jesiennych deserów. Wszystkie ciasta, ciastka, babeczki i rogaliki zdają się wtedy smakować znacznie lepiej niż wiosną czy latem. Niewykluczone, że dzieje się to za sprawą specjalnie dobranych składników i korzennych przypraw. A może to tylko magia tej pory roku. Jaki nie byłby powód, warto wykorzystać ten czas na próbowanie pysznych, słodkich wypieków. Jednym z nich jest ciasto salceson, które idealnie łączy w sobie to, co w jesiennych deserach najlepsze.
Ciasto salceson to deser o raczej nieapetycznej nazwie. Nie dajmy się jednak zwieść pozorom. Jest to również jeden z najsmaczniejszych wypieków, jakie można upiec z aromatycznymi jabłkami i dodatkiem cynamonu. Przygotowanie go nie zajmuje wiele czasu, nie wymaga też skomplikowanych umiejętności cukierniczych. Podążaj za wskazówkami z poniższej receptury, a z pewnością się nie zawiedziesz.
Składniki:
Jabłka dokładnie umyj, osusz i obierz ze skórki, a następnie pokrój w niewielką kostkę. Do miski wbij jajka, dodaj też cukier zwykły i waniliowy. Całość zmiksuj. Stopniowo zacznij dodawać olej roślinny i jogurt naturalny, cały czas miksując.
W osobnej misce połącz ze sobą mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Powoli dodawaj je do wciąż miksującej się masy. Kiedy uzyskasz jednolite, gładkie ciasto, wrzuć jabłka i posiekane orzechy włoskie. Wszystkie składniki wymieszaj łyżką.
Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Umieść ją w piekarniku rozgrzanym do 170 st. Celsjusza i piecz przez ok. 45-50 minut. Po tym czasie wyjmij gotowe ciasto do ostudzenia. Zanim zaczniesz wykładać jesienny deser na talerze, oprósz go cukrem pudrem. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl