• Link został skopiowany

Ciasto salceson. Brzmi kontrowersyjnie, ale smakuje niebiańsko. To najlepszy deser na jesień

Ciasto salceson sprawdzi się wprost idealnie na jesienne popołudnia przy kawie. Duże kawałki jabłek, posiekane orzechy włoskie i aromatyczny cynamon nadają miękkiemu, wilgotnemu ciastu niesamowitych walorów smakowych. Niech nietypowa nazwa was nie odstraszy - ten deser to prawdziwy hit.
Łatwe i puszyste ciasto z jabłkami
fot. Angelika Mostova / iStock.com

Jest coś wyjątkowego w pieczeniu jesiennych deserów. Wszystkie ciasta, ciastka, babeczki i rogaliki zdają się wtedy smakować znacznie lepiej niż wiosną czy latem. Niewykluczone, że dzieje się to za sprawą specjalnie dobranych składników i korzennych przypraw. A może to tylko magia tej pory roku. Jaki nie byłby powód, warto wykorzystać ten czas na próbowanie pysznych, słodkich wypieków. Jednym z nich jest ciasto salceson, które idealnie łączy w sobie to, co w jesiennych deserach najlepsze.

Zobacz wideo Ciasto metrowiec - wiele warstw i jeszcze więcej kawałków

Domowe ciasto o nietypowej nazwie. Salceson to połączenie jabłek, orzechów włoskich i cynamonu

Ciasto salceson to deser o raczej nieapetycznej nazwie. Nie dajmy się jednak zwieść pozorom. Jest to również jeden z najsmaczniejszych wypieków, jakie można upiec z aromatycznymi jabłkami i dodatkiem cynamonu. Przygotowanie go nie zajmuje wiele czasu, nie wymaga też skomplikowanych umiejętności cukierniczych. Podążaj za wskazówkami z poniższej receptury, a z pewnością się nie zawiedziesz.

Składniki:

  • 3 duże jabłka,
  • 350 g mąki pszennej,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 200 g cukru,
  • 4 jajka,
  • mały jogurt naturalny,
  • 120 ml oleju rzepakowego,
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 3 łyżeczki cynamonu,
  • cukier puder do dekoracji.

Jesienne ciasto salceson. Sposób przygotowania

Jabłka dokładnie umyj, osusz i obierz ze skórki, a następnie pokrój w niewielką kostkę. Do miski wbij jajka, dodaj też cukier zwykły i waniliowy. Całość zmiksuj. Stopniowo zacznij dodawać olej roślinny i jogurt naturalny, cały czas miksując. 

W osobnej misce połącz ze sobą mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Powoli dodawaj je do wciąż miksującej się masy. Kiedy uzyskasz jednolite, gładkie ciasto, wrzuć jabłka i posiekane orzechy włoskie. Wszystkie składniki wymieszaj łyżką.

Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Umieść ją w piekarniku rozgrzanym do 170 st. Celsjusza i piecz przez ok. 45-50 minut. Po tym czasie wyjmij gotowe ciasto do ostudzenia. Zanim zaczniesz wykładać jesienny deser na talerze, oprósz go cukrem pudrem. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: