-
Haps
-
Jak przygotować
- Podaj je na niedzielnym stole, a nawet babcia zapyta o przepis. Te kotlety są smaczniejsze od schabowych
Podaj je na niedzielnym stole, a nawet babcia zapyta o przepis. Te kotlety są smaczniejsze od schabowych
Niedzielny obiad może nabrać nowego znaczenia, gdy tylko wykonasz coś innego niż kotlety schabowe lub mielone. Ten rodzaj dodatku do obiadu nie jest tak popularny, jednak jego smak może sprawić, że będziesz robić je częściej. Zrób dziś, a nie pożałujesz.
Do niedawna większość osób nawet nie słyszała o tych kotletach, jednak to jak są pyszne sprawiło, że zyskały na popularności. Właśnie nimi można zastąpić znane kotlety zrobione ze schabu lub kurczaka. Nie mają w swoim składzie panierki, która zazwyczaj jest dodawana do takich dań. Mają za to w sobie paprykę, pietruszkę i przyprawy, które podbijają smak całości.
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"
Aby kotlety siekane wyszły po mistrzowsku, pamiętaj, aby dokładnie posiekać wszystkie produkty. To właśnie jest kluczowe w tym daniu. Większe kawałki mogą tylko popsuć cały efekt smakowy, a tego jednak lepiej unikać.
Przepis na kotlety siekane
Składniki
- 700 g mięsa z piersi kurczaka,
- 1 żółta papryka,
- pęczek natki pietruszki,
- 1 większa cebula,
- 2 jajka,
- 4 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- 3 łyżki mąki,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- Mięso kurczaka oczyść z błonek i drobno posiekaj.
- Paprykę umyj, cebulę obierz i pokrój na małe kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę, natkę pietruszki posiekaj na drobno.
- Wszystkie składniki przełóż do miski. Dodaj mąkę, jajka oraz przyprawy. Masę dokładnie wyrób. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub bułkę tartą.
- W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzej sporą ilość oleju, do głębokiego smażenia. Z powstałej masy uformuj płaskie kotleciki na kształt mielonych. Każdy kawałek wrzucaj na rozgrzany tłuszcz i smaż z obu stron na rumiany kolor.
- Przygotowane kotlety przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć olej. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl