-
Haps
-
Jak przygotować
- Prababcia zrywała owoce, a później robiła z nich ciasto. To wypiek mojego dzieciństwa
Prababcia zrywała owoce, a później robiła z nich ciasto. To wypiek mojego dzieciństwa
Sezon na śliwki w pełni, a na rynkach i w sklepach można dorwać świeże i dorodne okazy. Aż żal nie wykorzystać takiej okazji, dlatego proponujemy wykonać to ciasto. Od lat ten przepis krąży po mojej rodzinie, a najczęściej wykonywała go prababcia. Spod jej ręki wychodził wyśmienicie.
Ciasta są dobrym dodatkiem do kawy lub gorącej herbaty. Zazwyczaj w okresie jesiennym sięgamy więc za szarlotkę lub ciasteczka korzenne. Tym razem warto zjeść coś innego, co również wykorzystuje sezonowe owoce.
Zobacz wideo
Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju
Takim przykładem jest ciasto drożdżowe ze śliwkami. Jego miękkość przyciąga nawet tych, którzy nie przepadają za wypiekami. Ten właśnie przepis wykorzystywała moja prababcia, babcia, mama i teraz ja. Za każdym razem zachwycam się nim coraz bardziej.
Przepis na ciasto ze śliwkami prababci
Składniki
- 500 g śliwek,
- 650 g mąki pszennej,
- 250 ml mleka,
- 250 g cukru,
- 200 g masła,
- 4 jaja,
- 50 g świeżych drożdży,
- cukier puder do posypania.
- Składniki na kruszonkę
- 150 g mąki pszennej,
- 50 g cukru,
- 125 g masła.
Sposób przygotowania
- Minimum godzinę przed rozpoczęciem pieczenia wyjmij wszystkie składniki z lodówki. Wszystko powinno mieć zbliżoną do siebie temperaturę.
- Mleko przelej do rondelka i ustaw na średnim ogniu. Następnie delikatnie podgrzej, pamiętaj by nie było za gorące. Z całości odlej około 100 ml i wkrusz do niego drożdże. Dodaj również łyżkę mąki i cukru, zamieszaj i odstaw na bok.
- W czasie gdy drożdże wyrastają, zajmij się owocami. Śliwki dokładnie przemyj i wydrąż, następnie podziel na mniejsze kawałki.
- Do większej miski przesiej mąkę i dodaj do niej przygotowany rozczyn i wbij jajka. Wlej również pozostałą ilość mleka, wrzuć miękkie i pokrojone masło. Na koniec wsyp cukier i dokładnie wyrabiaj do połączenia składników.
- Przygotowane ciasto przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno ono podwoić swoją objętość w przeciągu 45 minut.
- W tym czasie przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier i posiekane masło. Ucieraj do momentu powstania grudek.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przenieś do niej wyrośnięte ciasto. Na wierzchu poukładaj śliwki, delikatnie je dociskając. Na koniec obsyp całość kruszonką.
- Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 45 minut. Po wypieczeniu i wystudzeniu posyp cukrem pudrem.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl