Teść zrobił je na obiad, a ja zaniemówiłam. O tych pierogach mogę powiedzieć jedno, są lepsze od ruskich

Pierogi to danie, które Polacy uwielbiają, a ich sława sięgnęła już miejsc poza granicami Polski. Można je podawać na wiele sposobów i z różnymi dodatkami, lecz jedno jest niezmienne, są naprawdę pyszne. Tym razem chcę zdradzić recepturę, która mnie urzekła. To pierogi z farszem, którego wcześniej nie jadłam.

Pierogi każdy zna, a wiele osób je uwielbia. Ta potrawa jest na tyle wyjątkowa, że przygotowując ją można ponieść się fantazji. Pomimo że ciasto jest niezmienne, zawsze warto poeksperymentować z farszem. Najpopularniejsze nadzienie to takie zrobione z ziemniaków i twarogu, zaraz za nim jest farsz z mięsem lub ten z kapustą i pieczarkami. Dziś nasza propozycja to pierogi z farszem, który ma dwa główne składniki. Są to przede wszystkim grzyby  i kasza gryczana. Prostota i połączenie tych produktów zaskoczy twoje kubki smakowe.

Zobacz wideo Przepis na sycące danie - panzerotti

Przepis na pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

Składniki na farsz

  • 360 g kaszy gryczanej,
  • 2 garści suszonych podgrzybków,
  • 3 średnie cebule,
  • jajko,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki,
  • pół łyżeczki soli,
  • ciepła woda.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest zajęcie się grzybami. Minimum 2 godziny przed przyrządzaniem dania umieść je w misce i zalej wodą. Po tym czasie przelej całość do garnka i gotuj na średnim ogniu przez kilka minut, powinny zrobić się miękkie.
  2. Po ugotowaniu odcedź je, lecz nie wylewaj wywaru. Grzyby drobno posiekaj, to samo zrób z cebulą. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na niego warzywo, podsmażaj do zarumienienia.
  3. Kaszę przesyp do wrzącej wody i gotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Następnie odcedź, pozostaw do lekkiego wystudzenia i połącz z grzybami i cebulą. Całość obsyp solą, pieprzem i wbij jajko, dokładnie wymieszaj do połączenia.
  4. Teraz czas na przygotowanie ciasta. Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej sól i wlej wodę. Wyrób na elastyczną i jednolitą masę. Gdy ciasto będzie gładkie, podziel je na kilka części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek i za pomocą szklanki wytnij w nich koła. Na środku okręgów ułóż przyrządzony farsz i dokładnie zalep.
  5. W dużej misce zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj do niej przygotowane pierogi. Gotuj około 3 minuty od wypłynięcia. Danie podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: