Placki z jabłkami - jak przygotować pyszne śniadanie? Sprawdź ten przepis, a dzieci będą prosić o dokładkę!
Placki z jabłkami na bazie jogurtu naturalnego są bardzo delikatne. Jest to rewelacyjny pomysł na śniadanie dla bliskich czy nawet kolację. Placuszki z jabłkami można serwować także jako obiad. Zwłaszcza w ciepły dzień, kiedy to nie mamy ochoty na ciężkostrawne potrawy. Przejdźmy zatem do przepisu.
Placki z jabłkami - krok po kroku (przepis z jogurtem):
Placki z jabłkami - składniki:
- szklanka jogurtu naturalnego
- 2 jaja
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka wanilii bądź cukru waniliowego
- 1-2 jabłka
- cynamon - do smaku
Wykonanie:
- Przesiej mąkę.
- Połącz ze sobą jajka, jogurt, masło. Całość dokładnie wymieszaj.
- W drugiej misce połącz ze sobą suche składniki.
- Następnie wymieszaj obie zawartości misek.
- Obierz jabłka i podziel na mniejsze części.
- Posyp je cynamonem.
- Wrzuć jabłka do masy. Wymieszaj.
- Rozgrzej patelnię. Usmaż placki z dwóch stron.
Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju
Ciasto na placki z jabłkami na kefirze
Ciasto na placki z jabłkami na kefirze ma charakterystyczny smak. Można użyć tutaj kefiru naturalnego lub smakowego. Wybór należy do Was. Przepis znajdziecie tutaj:
Składniki:
- pół łyżeczki sody
- 400 ml kefiru
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- odrobina soli
- 2-3 jabłka
- cynamon - do smaku
- 2,5 szklanki mąki
- cukier puder
- olej bądź masło klarowane - do smażenia
Wykonanie:
- Przygotuj jabłka. Umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- W misce umieść kefir, sodę. Dołóż pozostałe składniki. Pamiętaj o przesianiu mąki. Dzięki temu placki będą puszyste.
- Do masy dodaj jabłka. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku.
- Przygotuj patelnię. Rozgrzej ją i przejdź do smażenia placuszków. Na koniec posyp je obficie cukrem pudrem. Opcjonalnie możesz posypać także cynamonem.
Racuchy z dodatkiem banana
Placuszki z jabłkami i bananem to prawdziwe przysmaki, kojarzące się z dzieciństwem. Dodatkowo ta przekąska to idealny sposób na rozpoczęcie dnia. Szybko, smacznie i zdrowo. Czego chcieć więcej? Poniżej receptura:
Składniki:
- 2 jabłka
- 1 banan
- 3 łyżki mąki
- 1 jajko
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru
- sól - do smaku
- cynamon - do smaku
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Przygotuj ciasto. Przesiej mąkę. Połącz ze sobą mąkę i pozostałe suche składniki.
- Dolej mleko.
- Dopraw do smaku cynamonem, cukrem.
- Przygotuj owoce. Umyj je, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Połącz ze sobą wszystkie składniki. Wymieszaj całość.
- Rozgrzej olej na patelni.
- Przejdź do smażenia.
- Placuszki możesz opcjonalnie posypać cukrem pudrem.
Zobacz też: Szarlotka sypana - sprawdź, jak Ewa Wachowicz robi ekspresowe ciasto z suchych produktów