Jak zrobić fantastyczne placki z jabłkami domowej roboty? Wystarczy 10 minut i pyszne racuchy będą gotowe

Placki z jabłkami to przysmak zarówno małych, jak i dużych. Można przyrządzić je na bazie jogurtu, kefiru lub na mleko. Sprawdź koniecznie przepisy na znakomite racuchy - pyszne i pulchniutkie!

Placki z jabłkami - jak przygotować pyszne śniadanie? Sprawdź ten przepis, a dzieci będą prosić o dokładkę!

Placki z jabłkami na bazie jogurtu naturalnego są bardzo delikatne. Jest to rewelacyjny pomysł na śniadanie dla bliskich czy nawet kolację. Placuszki z jabłkami można serwować także jako obiad. Zwłaszcza w ciepły dzień, kiedy to nie mamy ochoty na ciężkostrawne potrawy. Przejdźmy zatem do przepisu.

Placki z jabłkami - krok po kroku (przepis z jogurtem):

Placki z jabłkami - składniki: 

  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 jaja
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka wanilii bądź cukru waniliowego
  • 1-2 jabłka
  • cynamon - do smaku

Wykonanie:

  1. Przesiej mąkę.
  2. Połącz ze sobą jajka, jogurt, masło. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. W drugiej misce połącz ze sobą suche składniki.
  4. Następnie wymieszaj obie zawartości misek.
  5. Obierz jabłka i podziel na mniejsze części.
  6. Posyp je cynamonem.
  7. Wrzuć jabłka do masy. Wymieszaj.
  8. Rozgrzej patelnię. Usmaż placki z dwóch stron.
Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju

Ciasto na placki z jabłkami na kefirze

Ciasto na placki z jabłkami na kefirze ma charakterystyczny smak. Można użyć tutaj kefiru naturalnego lub smakowego. Wybór należy do Was. Przepis znajdziecie tutaj:

Składniki:

  • pół łyżeczki sody
  • 400 ml kefiru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • odrobina soli
  • 2-3 jabłka
  • cynamon - do smaku
  • 2,5 szklanki mąki
  • cukier puder
  • olej bądź masło klarowane - do smażenia

Wykonanie:

  1. Przygotuj jabłka. Umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. W misce umieść kefir, sodę.  Dołóż pozostałe składniki. Pamiętaj o przesianiu mąki. Dzięki temu placki będą puszyste.
  3. Do masy dodaj jabłka. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku.
  4. Przygotuj patelnię. Rozgrzej ją i przejdź do smażenia placuszków. Na koniec posyp je obficie cukrem pudrem. Opcjonalnie możesz posypać także cynamonem.

Racuchy z dodatkiem banana

Placuszki z jabłkami i bananem to prawdziwe przysmaki, kojarzące się z dzieciństwem. Dodatkowo ta przekąska to idealny sposób na rozpoczęcie dnia. Szybko, smacznie i zdrowo. Czego chcieć więcej? Poniżej receptura:

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 1 banan
  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól - do smaku
  • cynamon - do smaku
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Przygotuj ciasto. Przesiej mąkę. Połącz ze sobą mąkę i pozostałe suche składniki.
  2. Dolej mleko.
  3. Dopraw do smaku cynamonem, cukrem.
  4. Przygotuj owoce. Umyj je, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  5. Połącz ze sobą wszystkie składniki. Wymieszaj całość.
  6. Rozgrzej olej na patelni.
  7. Przejdź do smażenia.
  8. Placuszki możesz opcjonalnie posypać cukrem pudrem.

Zobacz też: Szarlotka sypana - sprawdź, jak Ewa Wachowicz robi ekspresowe ciasto z suchych produktów

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.