Sałatka z tuńczyka - jak przygotować? Receptura w kilku prostych punktach
Jak przygotować sałatkę z tuńczykiem i jajkiem? Spieszymy z odpowiedzią. Sałatka wykonana na bazie tuńczyka może z pełnym powodzeniem posłużyć nam jako pełnowartościowe danie. Jeżeli szukacie pomysłu na ciekawą kolację, to ten przepis jest dla Was. Poniżej sposób wykonania.
Sałatka z tuńczyka - krok po kroku:
Składniki:
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 3 jaja
- 3 ogórki konserwowe
- sól, pieprz - do smaku
- 1 puszka kukurydzy
- majonez - wedle uznania
- jogurt - podobnie
- szczypior
Wykonanie:
- Ogórki pokrój w kostkę.
- Kukurydzę przecedź.
- Jajka ugotuj na twardo. Przestudź. Obierz i pokrój w kostkę.
- Szczypior dokładnie umyj, posiekaj.
- Tuńczyka przełóż do miski. Dodaj pozostałe składniki.
- Dopraw do smaku. Dodaj majonez, jogurt. Wymieszaj.
- Przed podaniem warto schłodzić.
Co do sałatki z tuńczykiem warto dodać, aby polepszyć jeszcze bardziej jej smak?
Co do sałatki z tuńczykiem dodać, aby cieszyć się jeszcze lepszym smakiem? Ciekawą opcją jest zastosowanie chrupiącej i wyrazistej papryki. Dodatkowo sałatka wzbogacona o ryż, będzie miała jeszcze lepszą konsystencję. Tutaj znajdziecie recepturę:
Sałatka z tuńczyka - składniki:
- 1 papryka czerwona
- 1 puszka tuńczyka - dowolna wersja
- 100 g ryżu
- 2 plasterki ananasa
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- posiekana kolendra
- majonez - wedle uznania
- sól, pieprz - do smaku
Wykonanie:
- Ugotuj ryż.
- Przestudź.
- Paprykę umyj, pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój w kostkę.
- Ananasa pokrój na mniejsze kawałki.
- Fasolę oraz kukurydzę - przecedź.
- Umieść wszystkie składniki w misce.
- Dopraw do smaku przyprawami. Całość dokładnie wymieszaj.
- Sałatkę możesz podawać samodzielnie lub z chlebem. Życzymy smacznego.
Zobacz wideo Sałatki z rybą w roli głównej. Śledź kontra stek z tuńczyka
Sałatka z tuńczykiem i makaronem - posiłek gotowy w 15 minut
Sałatka z tuńczykiem i makaronem to bardzo szybki przepis, który przyrządzisz już w 15 minut. To świetna alternatywa zwłaszcza dla tych, którzy nie mają czasu. Przejdźmy do przepisu:
Składniki:
- 2 puszki tuńczyka
- około 300 g makaronu
- 1 cebula czerwona
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka groszku
- 2 papryki czerwone
- 1 ogórek kiszony
- majonez - do smaku
- jogurt - do smaku
- natka pietruszki
Wykonanie:
- Ugotuj makaron, odcedź go i ostudź.
- Przecedź kukurydzę, groszek. Przesyp do miski. Dodaj makaron.
- Dołóż tuńczyka.
- Papryki dokładnie umyj, pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój na mniejsze kawałki.
- Cebule obierz i posiekaj na drobno.
- Ogórka pokrój w kostkę.
- Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.
- Połącz ze sobą wszystkie składniki. Dopraw do smaku i wymieszaj. Lunch gotowy do podania!
Co można dodać do sałatki z tuńczykiem?
Oto kilka propozycji na to, co można dodać do sałatki z tuńczykiem:
- kapary
- oliwki
- jajko na twardo
- szynkę
- ser żółty
- krakersy
- grzanki
- korniszony
- konserwową paprykę
- grzybki marynowane
- sos czosnkowy
- sos chrzanowy
- cebulę czerwoną
- awokado
- kukurydzę
- groszek
- sałatę
- chilli
- ulubione zioła
- brzoskwinie
Zobacz też: Pożywna grochówka - nie ma lepszej zupy na październik. Sycąca królowa jesieni z przepisu Jakuba Kuronia