Co można dodać do sałatki z tuńczykiem? Możliwości jest mnóstwo, a niektóre połączenia zaskakują smakiem [lista dodatków]

Sałatka z tuńczykiem to prosty sposób na wzbogacenie swojej diety o ryby. Niestety nie jemy ich tyle, ile powinniśmy. Głównie z powodu ości. Na szczęście z pomocą przychodzi nam tuńczyk. Sprawdź koniecznie przepisy, jakie przygotowaliśmy.

Sałatka z tuńczyka - jak przygotować? Receptura w kilku prostych punktach

Jak przygotować sałatkę z tuńczykiem i jajkiem? Spieszymy z odpowiedzią. Sałatka wykonana na bazie tuńczyka może z pełnym powodzeniem posłużyć nam jako pełnowartościowe danie. Jeżeli szukacie pomysłu na ciekawą kolację, to ten przepis jest dla Was. Poniżej sposób wykonania.

Sałatka z tuńczyka - krok po kroku:

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 3 jaja
  • 3 ogórki konserwowe
  • sól, pieprz - do smaku
  • 1 puszka kukurydzy
  • majonez - wedle uznania
  • jogurt - podobnie
  • szczypior

Wykonanie:

  1. Ogórki pokrój w kostkę.
  2. Kukurydzę przecedź.
  3. Jajka ugotuj na twardo. Przestudź. Obierz i pokrój w kostkę.
  4. Szczypior dokładnie umyj, posiekaj.
  5. Tuńczyka przełóż do miski. Dodaj pozostałe składniki.
  6. Dopraw do smaku. Dodaj majonez, jogurt. Wymieszaj.
  7. Przed podaniem warto schłodzić.

Co do sałatki z tuńczykiem warto dodać, aby polepszyć jeszcze bardziej jej smak? 

Co do sałatki z tuńczykiem dodać, aby cieszyć się jeszcze lepszym smakiem? Ciekawą opcją jest zastosowanie chrupiącej i wyrazistej papryki. Dodatkowo sałatka wzbogacona o ryż, będzie miała jeszcze lepszą konsystencję. Tutaj znajdziecie recepturę:

Sałatka z tuńczyka - składniki:

  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka tuńczyka - dowolna wersja
  • 100 g ryżu
  • 2 plasterki ananasa
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • posiekana kolendra
  • majonez - wedle uznania
  • sól, pieprz - do smaku

Wykonanie:

  1. Ugotuj ryż.
  2. Przestudź.
  3. Paprykę umyj, pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój w kostkę.
  4. Ananasa pokrój na mniejsze kawałki.
  5. Fasolę oraz kukurydzę - przecedź.
  6. Umieść wszystkie składniki w misce.
  7. Dopraw do smaku przyprawami. Całość dokładnie wymieszaj.
  8. Sałatkę możesz podawać samodzielnie lub z chlebem. Życzymy smacznego.
Zobacz wideo Sałatki z rybą w roli głównej. Śledź kontra stek z tuńczyka

Sałatka z tuńczykiem i makaronem - posiłek gotowy w 15 minut

Sałatka z tuńczykiem i makaronem to bardzo szybki przepis, który przyrządzisz już w 15 minut. To świetna alternatywa zwłaszcza dla tych, którzy nie mają czasu. Przejdźmy do przepisu:

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka
  • około 300 g makaronu
  • 1 cebula czerwona
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka groszku
  • 2 papryki czerwone
  • 1 ogórek kiszony
  • majonez - do smaku
  • jogurt - do smaku
  • natka pietruszki

Wykonanie:

  1. Ugotuj makaron, odcedź go i ostudź.
  2. Przecedź kukurydzę, groszek. Przesyp do miski. Dodaj makaron.
  3. Dołóż tuńczyka.
  4. Papryki dokładnie umyj, pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój na mniejsze kawałki.
  5. Cebule obierz i posiekaj na drobno.
  6. Ogórka pokrój w kostkę.
  7. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.
  8. Połącz ze sobą wszystkie składniki. Dopraw do smaku i wymieszaj. Lunch gotowy do podania!

Co można dodać do sałatki z tuńczykiem?

Oto kilka propozycji na to, co można dodać do sałatki z tuńczykiem:

  • kapary
  • oliwki
  • jajko na twardo
  • szynkę
  • ser żółty
  • krakersy
  • grzanki
  • korniszony
  • konserwową paprykę
  • grzybki marynowane
  • sos czosnkowy
  • sos chrzanowy
  • cebulę czerwoną
  • awokado
  • kukurydzę
  • groszek
  • sałatę
  • chilli 
  • ulubione zioła
  • brzoskwinie

Zobacz też: Pożywna grochówka - nie ma lepszej zupy na październik. Sycąca królowa jesieni z przepisu Jakuba Kuronia

Więcej o: