Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zupa gulaszowa pojawia się na naszych stołach bardzo często, chociaż nie tak często jak choćby pomidorowa lub jarzynowa. Powód jest taki, że zupa gulaszowa potrzebuje czasu i dość sporej ilości składników. Jednak prawda jest taka, że gulaszowa spokojnie może wystąpić w roli dania głównego na weselach lub innych ważnych uroczystościach. Ważne, by wiedzieć, jak się za nią zabrać.
Zupa gulaszowa wbrew pozorom nie jest wcale trudna do przygotowania. Jednak ważne jest to, żeby wybrać odpowiednie mięso. W zupie powinny znaleźć się dwa gatunki - wołowina i wieprzowina. Wieprzowina powinna być lekko przerośnięta, żeby oddać do wywaru więcej smaku. Wołowina zaś może być chudsza, ale to nie jest obowiązkowe kryterium. Ważne są także grzyby. Zazwyczaj do gulaszowej dodajemy pieczarki i jest to w pełni okej. Jednak mamy sezon grzybowy więc czemu nie skorzystać z leśnych darów? Jeśli dodasz do gulaszowej kilka leśnych grzybów, smak zupy zmieni się o 180 stopni.
Zupa gulaszowa - przepis, który musisz zrobić jesienią
Składniki:
- 0,5 kg wieprzowiny, najlepiej łopatki lub karkówki
- 0,5 kg wołowiny, tutaj masz dowolność, ale polecam łopatkę
- 400 g leśnych grzybów
- 2 cebule
- 2 niewielkie papryki
- 1 większa marchewka
- 1 pietruszka
- 500 ml passaty pomidorowej
- 4-5 ząbków czosnku
- kilka ziemniaków
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, oregano, słodka i ostra papryka
- smalec do smażenia
- 2 l bulionu lub lekkiego rosołu
Zupa gulaszowa - sposób wykonania:
- Mięso pokrój w kostkę i przełóż do miski, Następnie delikatnie skrop olejem i dodaj paprykę słodką i ostrą. Następnie włóż do lodówki na jakiś czas, by mięso się zamarynowało.
- Grzyby dokładnie oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę posiekaj w piórka, paprykę w niewielkie paski. Marchewkę i pietruszkę w talarki, a ziemniaki w kostkę.
- Przygotuj większy garnek o roztop w nim smalec. Następnie dodaj mięso i zesmaż je, by z każdej strony się zamknęło. Następnie dodaj cebulę, a kiedy się zeszkli, dołóż grzyby. Podsmażaj na średniej mocy palnika, aż grzyby zmiękną.
- Dodaj paprykę, pietruszkę i marchewkę i zalej całość bulionem. Zamieszaj, dodaj kilka listków laurowych i kilka kulek ziela angielskiego i sól. Zmniejsz moc palnika i gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
- Dodaj ziemniaki, passatę pomidorową i przeciśnięty czosnek. Ponownie wymieszaj i gotuj do miękkości ziemniaków. Dopraw pieprzem i oregano. Gotuj całość, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę gulaszową podawaj ozdobioną natka pietruszki lub świeżą kolendrą.
Gulaszowa z grzybami leśnymi to prawdziwy majstersztyk wśród obiadów. Jeśli nie masz świeżych grzybów pod ręką, możesz użyć suszonych - wystarczy je wcześniej namoczyć w niewielkiej ilości wody, następnie przesiekać i dodać do zupy.