Mięsne mielone to już przeżytek. Kuroń ma przepis na najlepsze kotlety z warzyw. "Obłędnie dobre"

Kotlety z warzyw to lżejsza i zdrowa alternatywa dla mięsnych mielonych. Jasiek Kuroń podzielił się przepisem na uwielbiane przez jego syna kotlety z ziemniaków i cukinii. "Króluje na naszym stole minimum raz w tygodniu".

Mielone odchodzą powoli do lamusa, a ich miejsce zajmują zdrowsze alternatywy. Kotlety z warzyw na milion sposobów znajdziemy nie tylko w wege knajpach, ale także w każdym supermarkecie. Warto jednak przygotować taki obiad bez mięsa samemu. Jan Kuroń zdradził obłędny sposób na kotlety z ziemniaków i cukinii.

Kotlety z warzyw, które zdetronizują mielone. Przepis Jana Kuronia

  • 500 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
  • 300 g cukinii startej na grubych oczkach
  • jajko
  • pół szklanki mąki pszennej
  • czubata łyżka czosnku granulowanego
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • łyżka zielonej czubrycy
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • łyżeczka soli
  • 70 g startego twardego sera dziugas
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
Zobacz wideo Kotlety z fasoli, czyli gotowanie vege nie jest trudne

Sos pieczarkowy:

  • 20 g masła
  • 1 mała cebula
  • 100 g pieczarek pokrojonych w plastry
  • łyżka mąki
  • 300 ml mleka
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, następnie zasól i wyciśnij z wody (będzie jej dużo). Ziemniaki ugotuj, obierz i wystudź, a później przeciśnij przez praskę do miski z cukinią. Dodaj jajko, przyprawy, mąkę pszenną oraz starty ser. Wszystko wymieszaj. Z masy uformuj kotleciki, obtocz je w bułce tartej i wrzuć na średnio rozgrzany tłuszcz. Smaż ok. 6-7 minut z każdej strony. Podawaj z sosem pieczarkowym.

 

Nie musisz rezygnować z mięsa, ale warto je ograniczyć

Chociaż mięso jest podstawą diety wielu Polaków, to lekarze i dietetycy nie mają wątpliwości, że jego nadmierne spożycie szkodzi. Chociaż bez wątpienia jest ono cennym źródłem białka, to zawiera również niezdrowe składniki, jak tłuszcz czy cholesterol. Nie znaczy to oczywiście, żeby zupełnie rezygnować z jedzenia mięsa, ale warto spróbować je ograniczyć i przy okazji otworzyć się na nowe smaki.

Więcej o: