Mielone odchodzą powoli do lamusa, a ich miejsce zajmują zdrowsze alternatywy. Kotlety z warzyw na milion sposobów znajdziemy nie tylko w wege knajpach, ale także w każdym supermarkecie. Warto jednak przygotować taki obiad bez mięsa samemu. Jan Kuroń zdradził obłędny sposób na kotlety z ziemniaków i cukinii.
Sos pieczarkowy:
Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, następnie zasól i wyciśnij z wody (będzie jej dużo). Ziemniaki ugotuj, obierz i wystudź, a później przeciśnij przez praskę do miski z cukinią. Dodaj jajko, przyprawy, mąkę pszenną oraz starty ser. Wszystko wymieszaj. Z masy uformuj kotleciki, obtocz je w bułce tartej i wrzuć na średnio rozgrzany tłuszcz. Smaż ok. 6-7 minut z każdej strony. Podawaj z sosem pieczarkowym.
Chociaż mięso jest podstawą diety wielu Polaków, to lekarze i dietetycy nie mają wątpliwości, że jego nadmierne spożycie szkodzi. Chociaż bez wątpienia jest ono cennym źródłem białka, to zawiera również niezdrowe składniki, jak tłuszcz czy cholesterol. Nie znaczy to oczywiście, żeby zupełnie rezygnować z jedzenia mięsa, ale warto spróbować je ograniczyć i przy okazji otworzyć się na nowe smaki.