Jak usmażyć rybę, żeby była soczysta i smaczniejsza? O panierce nawet nie myśl - przyda się gazowany napój

Obiad na piątek w wielu polskich domach to nieodłączny zestaw: rybka, ziemniaki i surówka, najczęściej z kiszonej kapusty. Jeśli jednak znudziła ci się zwykła, smażona ryba w panierce, to mamy dziś dla ciebie dużo smaczniejszą odmianę. Masz w lodówce piwo bezalkoholowe? Jeśli tak, to już nagrzewaj tłuszcz - smażona ryba będzie dużo smaczniejsza.

Więcej przepisów na dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Co na obiad w piątek, świątek, czy niedzielę? Ryba to zawsze dobry wybór. Polacy niestety wciąż jedzą za mało ryb, ale mam nadzieję, że po wypróbowaniu tego przepisu sytuacja zmieni się na lepsze. Dziś podpowiemy wam, jak usmazyć rybę, żeby była delikatna i dużo smaczniejsza. Panierka oczywiście jest absolutnie w porządku, jednak ryba w cieście piwnym bije smakiem na głowę każdy inny rybny przepis. Do jego wykonania możesz użyć piwa bezalkoholowego - smak będzie fantastyczny.

Zobacz wideo

Najlepszy sposób smażenia ryby. Zrób ją w piwnym cieście

Składniki:

  • ok. 500-600 g ryby o białym mięsie, polecam dorsza lub tańszego morszczuka, mintaj także się nada
  • 3/4 szklanki jasnego piwa
  • szklanka mąki pszennej
  • sól, pieprz, opcjonalnie odrobina tymianku
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 małe jajka lub jedno duże
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób wykonania:

  1. Jeśli używasz mrożonych filetów, najpierw je rozmroź. Najlepiej w lodówce. Następnie podziel je na mniejsze kawałki, oprósz solą i pierzem oraz odrobiną tymianku. 
  2. Przygotuj ciasto. Do miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia i odrobiną soli. Następnie wlej piwo, wbij jajka i całość zmiksuj. Konsystencja ciasta powinna przypominać gęste ciasto naleśnikowe. 
  3. Na patelni rozgrzej solidną ilość oleju. Możesz wlać go także do rondelka, ważne, żeby ryba była zanurzona niemal w całości. Następnie każdy kawałek ryby zanurz w cieście i wkładaj do porządnie rozgrzanego tłuszczu. 
  4. Rybę smaż do momentu, aż ciasto stanie się złote i apetyczne. Następnie wyjmij kawałki ryby i odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. 

Tak przygotowaną rybę zje nawet największy niejadek. Podawaj ją z frytkami lub innymi ulubionymi dodatkami. Świetnie smakuje także z domowym sosem tatarskim - palce lizać to mało powiedziane. 

Więcej o: