Nie idź, biegnij po to warzywo do sklepu. Lepszej nalewki nie ma. Poprawi odporność i kondycję skóry

Sezon na chorowanie już wkrótce się rozpocznie. Warto więc ubiec chorobę i przygotować tę nalewkę. Jeśli myślicie, że nalewka z malin czyni cuda, spróbujcie nalewki z tego warzywa. Podniesie waszą odporność na wyższy poziom.

Nalewka z dyni to zdecydowanie jedna z najbardziej jesiennych propozycji na nalewkę. Co ciekawe, warto ją przygotować, bo ma pozytywny wpływ na wiele aspektów ludzkiego zdrowia. Poprawia odporność organizmu i kondycję skóry, a to nie wszystkie jej zalety. Podpowiadamy, jak przygotować zapas nalewki z dyni. 

Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)

Nalewka z dyni na jesień. Wzmocni odporność i poprawi twój wygląd 

Jeśli królowa jesieni jest tylko jedna, to zdecydowanie jest nią nalewka z dyni. Nie tylko smakuje w oryginalny sposób, ale też jest fantastycznym, rozgrzewającym trunkiem na chłodne dni. Ponadto ma pozytywne właściwości dla naszego zdrowia. Wzmacnia układ odpornościowy, poprawia pracę serca, kondycję skóry oraz wspiera działanie oczu. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Warto mieć jednak na uwadze, że działanie lecznicze nalewki kończy się po przekroczeniu 25 ml dziennie na dobę. 

Składniki: 

  • 1 kg dojrzałej dyni, 
  • 1 l wódki 45 proc. obj. alk., 
  • 500 g cukru, 
  • szklanka wody, 
  • kilka plastrów imbiru
  • cynamon. 

Jak zrobić nalewkę z dyni? Sposób przygotowania krok po kroku 

Przygotowanie dyniówki jest bardzo proste. Wystarczy trochę czasu i chęci, by móc cieszyć się leczniczym, ale i pysznym trunkiem. 

Sposób przygotowania: 

  1. Dynię obierz ze skóry i pokrój na niewielkie kostki. Włóż do dużego słoja. 
  2. Zalej dynię alkoholem tak, aby przykryć ją całą. Dodaj też przyprawy, by nalewka była bardziej aromatyczna. 
  3. Zakręć słój i odstaw w chłodne miejsce na dwa tygodnie. 
  4. Zlej nalewkę przez bibułę lub gazę. 
  5. Przygotuj syrop cukrowy, zagotowując cukier z wodą. 
  6. Po ostudzeniu wlej do gąsiorka w proporcji 150 g syropu na każde pół litra nalewki i dokładnie wymieszaj. 
  7. Dyniówkę rozlej do butelek i odstaw w chłodne miejsce na pięć miesięcy. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.