Ciasto łyżką mieszane przygotujesz w 5 minut. Udaje się każdemu. Nic prostszego nie istnieje

Przepisy na proste ciasta często są najbardziej poszukiwane. Nie oszukujmy się, większość z nas lubi zrobić coś pysznego jak najmniejszym nakładem sił. Na szczęście nie trzeba się głowić, bo istnieje coś tak wspaniałego, jak ciasto łyżką mieszane. Jego przygotowanie zajmuje 5 minut, potem pozostaje tylko je upiec. Nie trzeba nawet wyciągać ciężkich sprzętów. Wystarczy bowiem miska i wspomniana wyżej łyżka.

Więcej przepisów na domowe ciasta znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Ciasto łyżką mieszane to najprostsze ciasto na świecie. Serio, łatwiejszego nie znajdziesz. Jego przygotowanie polega na tym, że wszystkie składniki po kolei przesypujesz lub przekładasz do miski, a następnie mieszasz łyżką. Jedyna dodatkowa czynność, to ewentualnie pokrojenie owoców, jeśli używasz większych, takich jak np. śliwki. 

Zobacz wideo Prosto i szybko zrobisz też ciasto z kaszą manną. Zajmie ci to kilka chwil

My zdecydowaliśmy się właśnie na taki przepis ze śliwkami, dlatego przygotowanie tego ciasta łyżką mieszanego zajmie chwilkę dłużej. To idealny wypiek, gdy masz mało czasu lub po prostu dopadło cię błogie lenistwo i nie chce cię się ciasta zagniatać, wyrabiać albo czekać aż wyrośnie. To ciasto przygotujesz w 5 minut, a potem tylko hops, do piekarnika. Poniżej znajdziesz przepis.

Przepis na ciasto łyżką mieszane. Prostszego nie znajdziesz

Składniki:

Na ciasto:

  • 750 g mąki pszennej,
  • 3 duże jajka,
  • 250 g śliwek,
  • 130 g cukru,
  • 250 ml jogurtu naturalnego lub śmietany 18 proc.,
  • 125 ml oleju rzepakowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na kruszonkę:

  • 70 g mąki pszennej,
  • 70 g cukru,
  • 35 g zimnego masła,
  • łyżka cukru waniliowego.

Sposób przygotowania:

Najpierw robimy kruszonkę. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i cukier waniliowy, a na końcu pokrojone w mniejsze kawałki masło. Rozcieramy palcami tak, by powstały grudki. Na czas przygotowywania ciasta wstawiamy kruszonkę do lodówki.

Ze śliwek urywamy ogonki, myjemy, kroimy owoce na pół. Wyjmujemy pestki. Do dużej miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukier. Mieszamy i dodajemy mokre składniki: olej, jogurt lub śmietanę i jajka. Mieszamy wszystko razem łyżką, ale nie za długo, żeby ciasto nie wyszło twarde. Składniki powinny się połączyć.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Na cieście układamy połówki śliwek, otworem po pestce do góry. Posypujemy owoce kruszonką. Ciasto pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 50 minut na funkcji góra-dół. Po wyjęciu z piekarnika i przestygnięciu ciasto można jeść od razu lub posypać jeszcze wierzch cukrem pudrem.

Więcej o: