Pasztet bez pieczenia? Brzmi jak szaleństwo, ale naprawdę się udaje. Z takiej wątróbki będzie pycha

Pasztet bez pieczenia może brzmieć dla niektórych jak szaleństwo. Ale naprawdę się udaje i jest bardzo smaczny. W czym tkwi jego sekret? Przede wszystkim należy wykorzystać do jego przygotowania odpowiednią wątróbkę, ale to nie wszystko.

Domowy pasztet to prawdziwy rarytas. Zazwyczaj większość z nich należy upiec w piekarniku, jednak w tym przepisie możemy o tym zapomnieć. Gwarantujemy, że będziecie zajadać się tym przepysznym smarowidłem na kanapki. Podpowiadamy, że pasztet najlepiej będzie smakować z dorodnym, czerwonym pomidorem lub kiszonym ogórkiem. 

Zobacz wideo Pasztet z jajek idealny na Wielkanoc [HAPS VEGE]

Przepis na pasztet bez pieczenia. Genialne smarowidło na kanapki, któremu nie da się oprzeć 

Pasztet to doskonała propozycja nie tylko na Wielkanoc. Nie czekaj do świąt i zrób go już teraz, a nie pożałujesz. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Składniki: 

  • około 700-800 g wątróbki drobiowej, 
  • 3 cebule
  • 1 marchewka, 
  • kawałek selera, 
  • 4 łyżki masła klarowanego, 
  • 1 łyżeczka tymianku, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • szczypta dowolnej przyprawy do mięsa, 
  • 1 szklanka mleka do moczenia mięsa, 
  • masło klarowane do smażenia. 

Składniki do dekoracji: 

  • 150 g rozpuszczonego masła klarowanego, 
  • świeży rozmaryn lub tymianek. 

Pasztet z wątróbki drobiowej bez pieczeni. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Dokładnie umyj i oczyść wątróbkę, a następnie zalej ją mlekiem i odstaw na co najmniej kilka godzin do lodówki. 
  2. Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż osuszoną wcześniej wątróbkę. 
  3. Dodaj posiekaną cebulę, marchewkę oraz selera i smaż całość przez kilka minut. 
  4. Przełóż wątróbkę z warzywami do miski, dodaj przyprawy i zioła, a następnie cztery łyżki rozpuszczonego masła klarowanego. 
  5. Całość zmiksuj na gładką masę i przełóż ją do wybranych przez siebie miseczek czy pojemników. 
  6. Zalej pasztet rozpuszczonym masłem klarowanym, by ładnie wyglądało, a następnie udekoruj ulubionymi ziołami. Świetnie sprawdzi się rozmaryn lub tymianek. 
Więcej o: