-
Haps
-
Jak przygotować
- Pasztet bez pieczenia? Brzmi jak szaleństwo, ale naprawdę się udaje. Z takiej wątróbki będzie pycha
Pasztet bez pieczenia? Brzmi jak szaleństwo, ale naprawdę się udaje. Z takiej wątróbki będzie pycha
Pasztet bez pieczenia może brzmieć dla niektórych jak szaleństwo. Ale naprawdę się udaje i jest bardzo smaczny. W czym tkwi jego sekret? Przede wszystkim należy wykorzystać do jego przygotowania odpowiednią wątróbkę, ale to nie wszystko.
Domowy pasztet to prawdziwy rarytas. Zazwyczaj większość z nich należy upiec w piekarniku, jednak w tym przepisie możemy o tym zapomnieć. Gwarantujemy, że będziecie zajadać się tym przepysznym smarowidłem na kanapki. Podpowiadamy, że pasztet najlepiej będzie smakować z dorodnym, czerwonym pomidorem lub kiszonym ogórkiem.
Zobacz wideo Pasztet z jajek idealny na Wielkanoc [HAPS VEGE]
Przepis na pasztet bez pieczenia. Genialne smarowidło na kanapki, któremu nie da się oprzeć
Pasztet to doskonała propozycja nie tylko na Wielkanoc. Nie czekaj do świąt i zrób go już teraz, a nie pożałujesz. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
- około 700-800 g wątróbki drobiowej,
- 3 cebule,
- 1 marchewka,
- kawałek selera,
- 4 łyżki masła klarowanego,
- 1 łyżeczka tymianku,
- sól i pieprz do smaku,
- szczypta dowolnej przyprawy do mięsa,
- 1 szklanka mleka do moczenia mięsa,
- masło klarowane do smażenia.
Składniki do dekoracji:
- 150 g rozpuszczonego masła klarowanego,
- świeży rozmaryn lub tymianek.
Pasztet z wątróbki drobiowej bez pieczeni. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyj i oczyść wątróbkę, a następnie zalej ją mlekiem i odstaw na co najmniej kilka godzin do lodówki.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż osuszoną wcześniej wątróbkę.
- Dodaj posiekaną cebulę, marchewkę oraz selera i smaż całość przez kilka minut.
- Przełóż wątróbkę z warzywami do miski, dodaj przyprawy i zioła, a następnie cztery łyżki rozpuszczonego masła klarowanego.
- Całość zmiksuj na gładką masę i przełóż ją do wybranych przez siebie miseczek czy pojemników.
- Zalej pasztet rozpuszczonym masłem klarowanym, by ładnie wyglądało, a następnie udekoruj ulubionymi ziołami. Świetnie sprawdzi się rozmaryn lub tymianek.