-
Haps
-
Jak przygotować
- Przypalone powidła to przeszłość. Znamy proste rozwiązanie, które uratuje niejedne śliwki
Przypalone powidła to przeszłość. Znamy proste rozwiązanie, które uratuje niejedne śliwki
Przypalone powidła to koszmar każdej gospodyni i gospodarza, którzy przygotowują zapasy na zimę. Jest to nie tylko wielka strata owoców, lecz także dżemów, którymi mogliśmy się cieszyć. Poznaliśmy jednak rozwiązanie, które jest skuteczne i dzięki niemu przypalone śliwki to przeszłość.
Koniec lata i początek jesieni to okres w roku, kiedy przygotowujemy swoje spiżarnie na zimę. Zapełniamy półki ogórkami, sokami, przecierami i domowymi konfiturami. Gdy tylko wpadną nam w ręce kolejne owoce i warzywa, od razu zamykamy je w słoikach. W tym okresie warto zainteresować się śliwkami, które można znaleźć na każdym targu i w sklepie. Można zrobić z nich powidła, które później można wykorzystać jako dodatek do pieczywa czy ciast. Jeśli nie chcesz ich robić z obawy o przypalenie, to od dziś nie będziesz się o to martwić. Poznaliśmy sposób, który jest skuteczny i dzięki niemu żaden owoc nie będzie przywierał do dna garnka.
Zobacz wideo Powidła śliwkowe - obowiązek na koniec lata
Przepis na powidła śliwkowe z cynamonem
Składniki:
- 5 kg śliwek węgierek najlepiej tych mocno dojrzałych,
- 700 g cukru,
- 4 łyżki cynamonu,
- 3 łyżki octu spirytusowego 10 proc.
Sposób przygotowania:
- Śliwki umyj, podziel na mniejsze kawałki i wyjmij z nich pestki. Osuszone połówki owoców ułóż w garnku warstwami. Pomiędzy śliwki syp mieszankę cukru z cynamonem.
- Tak przygotowane śliwki polej octem i zostaw na 12-15 godzin w temperaturze pokojowej bez przykrycia.
- Po tym czasie przenieś je na palnik i zacznij je gotować na małym ogniu, doprowadź do wrzenia. Od momentu zagotowania garnek powinien być na gazie przez około 5-6 godzin. Kluczem, aby nic się nie przypaliło, jest brak pokrywki i przede wszystkim brak mieszania powideł. Gdy tylko zrobisz to raz, będziesz musiał już cały czas je mieszać i zwiększasz ryzyko przypalenia.
- Jeśli po ugotowaniu zobaczysz, że odłożyło się dużo soku, wystarczy go odlać do słoika. Możesz wykorzystać go jako kompot.
- Gdy powidła będą już ugotowane, ściągnij je z gazu i dopiero teraz wymieszaj.
- Tak gotowy dżem przełóż do wyparzonych i czystych słoików, pasteryzuj przez 10 minut i ułóż do góry dnem w chłodnym miejscu.
Podpowiadamy
- Najlepiej wybrać bardzo dojrzałe śliwki węgierki, ponieważ są wtedy najsłodsze i nie musimy dodawać tak dużo cukru.
- Aby smak dżemu był ciekawszy, wystarczy dodać do niego goździki lub odrobinę rumu. Gdy zdecydujesz się na dodatek alkoholu, dodaj go dopiero po ugotowaniu owoców.
- Garnek powinien mieć grube dno, najlepiej jak będzie on żeliwny. Jednak zwyczajny garnek, w którym gotujemy zupy, też będzie dobry.
- Śliwki przy gotowaniu zmniejszają swoją objętość, dlatego dobrze kupić ich nieco więcej.
- Gdy nie odpowiada ci konsystencja dżemu, możemy całość zmiksować, pozbywając się większych kawałków owoców.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl