Przypalone powidła to przeszłość. Znamy proste rozwiązanie, które uratuje niejedne śliwki

Przypalone powidła to koszmar każdej gospodyni i gospodarza, którzy przygotowują zapasy na zimę. Jest to nie tylko wielka strata owoców, lecz także dżemów, którymi mogliśmy się cieszyć. Poznaliśmy jednak rozwiązanie, które jest skuteczne i dzięki niemu przypalone śliwki to przeszłość.

Koniec lata i początek jesieni to okres w roku, kiedy przygotowujemy swoje spiżarnie na zimę. Zapełniamy półki ogórkami, sokami, przecierami i domowymi konfiturami. Gdy tylko wpadną nam w ręce kolejne owoce i warzywa, od razu zamykamy je w słoikach. W tym okresie warto zainteresować się śliwkami, które można znaleźć na każdym targu i w sklepie. Można zrobić z nich powidła, które później można wykorzystać jako dodatek do pieczywa czy ciast. Jeśli nie chcesz ich robić z obawy o przypalenie, to od dziś nie będziesz się o to martwić. Poznaliśmy sposób, który jest skuteczny i dzięki niemu żaden owoc nie będzie przywierał do dna garnka.

Zobacz wideo Powidła śliwkowe - obowiązek na koniec lata

Przepis na powidła śliwkowe z cynamonem

Składniki:

  • 5 kg śliwek węgierek najlepiej tych mocno dojrzałych,
  • 700 g cukru,
  • 4 łyżki cynamonu,
  • 3 łyżki octu spirytusowego 10 proc.

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki umyj, podziel na mniejsze kawałki i wyjmij z nich pestki. Osuszone połówki owoców ułóż w garnku warstwami. Pomiędzy śliwki syp mieszankę cukru z cynamonem.
  2. Tak przygotowane śliwki polej octem i zostaw na 12-15 godzin w temperaturze pokojowej bez przykrycia.
  3. Po tym czasie przenieś je na palnik i zacznij je gotować na małym ogniu, doprowadź do wrzenia. Od momentu zagotowania garnek powinien być na gazie przez około 5-6 godzin. Kluczem, aby nic się nie przypaliło, jest brak pokrywki i przede wszystkim brak mieszania powideł. Gdy tylko zrobisz to raz, będziesz musiał już cały czas je mieszać i zwiększasz ryzyko przypalenia.
  4. Jeśli po ugotowaniu zobaczysz, że odłożyło się dużo soku, wystarczy go odlać do słoika. Możesz wykorzystać go jako kompot.
  5. Gdy powidła będą już ugotowane, ściągnij je z gazu i dopiero teraz wymieszaj.
  6. Tak gotowy dżem przełóż do wyparzonych i czystych słoików, pasteryzuj przez 10 minut i ułóż do góry dnem w chłodnym miejscu.

Podpowiadamy

  1. Najlepiej wybrać bardzo dojrzałe śliwki węgierki, ponieważ są wtedy najsłodsze i nie musimy dodawać tak dużo cukru.
  2. Aby smak dżemu był ciekawszy, wystarczy dodać do niego goździki lub odrobinę rumu. Gdy zdecydujesz się na dodatek alkoholu, dodaj go dopiero po ugotowaniu owoców.
  3. Garnek powinien mieć grube dno, najlepiej jak będzie on żeliwny. Jednak zwyczajny garnek, w którym gotujemy zupy, też będzie dobry.
  4. Śliwki przy gotowaniu zmniejszają swoją objętość, dlatego dobrze kupić ich nieco więcej.
  5. Gdy nie odpowiada ci konsystencja dżemu, możemy całość zmiksować, pozbywając się większych kawałków owoców.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: