-
Haps
-
Jak przygotować
- Ten niemiecki specjał przebija barszcz biały. Wrzuć do niego te liście i zaskocz wszystkich smakiem
Ten niemiecki specjał przebija barszcz biały. Wrzuć do niego te liście i zaskocz wszystkich smakiem
Coraz więcej osób odtwarza w swoich domach przepisy różnych kuchni świata. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ regionalne dania innych krajów pokazują nam nowe spojrzenie na potrawy. Tym razem możemy zasmakować tradycyjnej zupy prosto z Niemiec. Aromat jest nie do opisania.
Zupa z trybuli to specjał kuchni niemieckiej, który charakteryzuje się dodatkiem wyjątkowej rośliny. Zazwyczaj podaje się ją w okresie Świąt Wielkanocnych, jednak i teraz znajdzie swoje miejsce na stole. Przygotowuje się ją z rośliny, która niektórym może przypominać pietruszkę. Jej smak jest jednak głębszy, a zapach podobny do aromatu mirry.
Zobacz wideo
Zupa krem cebulowa - pyszna, aromatyczna, a do tego świetnie rozgrzewa
Zupę gotuje się na wywarze mięsnym, dodaje cebulę i ziemniaki. Dzięki oryginalnej trybuli jej kolor jest intensywnie zielony, pomimo że zabielana jest śmietaną. To właśnie ten niecodzienny składnik sprawia, że danie jest aromatyczne i jeszcze smaczniejsze. Po zjedzeniu nie ma szans, że nie będziesz zadowolony.
Przepis na zupę z trybuli po niemiecku
Składniki:
- 1,5 l bulionu,
- 3 średnie cebule,
- 4 większe ziemniaki,
- 150 g śmietany 18 proc.,
- 300 g liści trybuli,
- kawałek pora,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Masło umieść w garnku i roztop je na małym ogniu. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Wrzuć warzywo na tłuszcz i smaż około 2 minuty.
- Cebulę posyp mąką, dokładnie wymieszaj i ponownie smaż przez krótką chwilę. Następnie wlej bulion i doprowadź do wrzenia.
- Trybulę przemyj i drobno posiekaj, por pokrój na talarki, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Warzywa wrzuć do garnka i gotuj przez 20 minut.
- Do małej miseczki odlej chochlę wywaru i dodaj śmietanę, w ten sposób ją zahartujesz. Gotową mieszankę przelej małym strumyczkiem do garnka i zamieszaj.
- Zupę dopraw według smaku, zdejmij z ognia i pozostaw do lekkiego przestudzenia. Gdy zrobi się chłodna, zmiksuj ją za pomocą blendera na gładko. Podawaj ze świeżym pieczywem i listkami trybuli.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl