Świat kocha kotlety i nie można temu zaprzeczyć. Mięso tak podawane jest przygotowywane na wiele różnych sposobów. Niektórzy polewają je sosami, moczą w cieście i smażą, a także obsypują płatkami śniadaniowymi lub bułką tartą.
Zobacz wideo Pierś z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - zapiera dech w piersiach
Nieważne jednak jak są one wykonane i tak znikną z talerza w kilka minut. Pomimo że zazwyczaj podajemy klasyczne schabowe, tym razem proponujemy coś innego. Nie użyjesz w nich bułki tartej, lecz będzie potrzebna aromatyczna masa. Wykonanie jej to kilka minut, a składniki na pewno znajdziesz w swojej kuchni. Przede wszystkim potrzebujesz mąki, ziół i żółtego sera. Zamoczenie w niej mięsa i wysmażenie gwarantuje najlepsze doznania smakowe.
Przepis na kotlety ziołowo-serowe
Składniki
- 2 filety z kurczaka,
- 2 jajka,
- 5 łyżek mąki pszennej,
- 2 ząbki czosnku,
- garść tartego żółtego sera,
- łyżeczka suszonego oregano,
- łyżeczka suszonej bazylii,
- łyżeczka soli,
- szczypta pieprzu,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- Kurczaka podziel na mniejsze kawałki i wytnij z nich chrząstki i żyłki. Następnie rozbij je za pomocą tłuczka na cieńsze plastry.
- Do miski przesiej mąkę pszenną, wbij jajka i wsyp oregano, bazylię, sól, pieprz. Dodaj także przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie roztrzep za pomocą łyżki lub trzepaczki do połączenia składników. Na koniec dodaj starty ser i ponownie zamieszaj.
- Do tak przygotowanej mieszanki wrzuć pokrojone kawałki mięsa i wymieszaj. Miskę przykryj folią spożywczą i włóż ją do lodówki na około godzinę.
- Po tym czasie na głębokiej patelni rozgrzej olej. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio ciepły ułóż na nim mięsne kawałki. Smaż je z dwóch stron na złoty kolor. Po wysmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl