Zamocz kurczaka w tym cieście i uzyskaj kotlety lepsze niż z restauracji. To banalnie proste i smaczne

Drobiowe kotlety są uwielbiane przez wiele osób. Można je zrobić na wiele różnych sposobów. Sprawia to, że każdego dnia coraz bardziej możemy zaskakiwać swoje kubki smakowe i bliskich. Tym razem również postawimy na coś, co nie wszyscy mogą znać. Połączenie mięsa i tego ciasta kończy się prawdziwą rewelacją.

Świat kocha kotlety i nie można temu zaprzeczyć. Mięso tak podawane jest przygotowywane na wiele różnych sposobów. Niektórzy polewają je sosami, moczą w cieście i smażą, a także obsypują płatkami śniadaniowymi lub bułką tartą.

Zobacz wideo Pierś z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - zapiera dech w piersiach

Nieważne jednak jak są one wykonane i tak znikną z talerza w kilka minut. Pomimo że zazwyczaj podajemy klasyczne schabowe, tym razem proponujemy coś innego. Nie użyjesz w nich bułki tartej, lecz będzie potrzebna aromatyczna masa. Wykonanie jej to kilka minut, a składniki na pewno znajdziesz w swojej kuchni. Przede wszystkim potrzebujesz mąki, ziół i żółtego sera. Zamoczenie w niej mięsa i wysmażenie gwarantuje najlepsze doznania smakowe.

Przepis na kotlety ziołowo-serowe

Składniki

  • 2 filety z kurczaka,
  • 2 jajka,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • garść tartego żółtego sera,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • łyżeczka suszonej bazylii,
  • łyżeczka soli,
  • szczypta pieprzu,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Kurczaka podziel na mniejsze kawałki i wytnij z nich chrząstki i żyłki. Następnie rozbij je za pomocą tłuczka na cieńsze plastry. 
  2. Do miski przesiej mąkę pszenną, wbij jajka i wsyp oregano, bazylię, sól, pieprz. Dodaj także przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie roztrzep za pomocą łyżki lub trzepaczki do połączenia składników. Na koniec dodaj starty ser i ponownie zamieszaj.
  3. Do tak przygotowanej mieszanki wrzuć pokrojone kawałki mięsa i wymieszaj. Miskę przykryj folią spożywczą i włóż ją do lodówki na około godzinę.
  4. Po tym czasie na głębokiej patelni rozgrzej olej. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio ciepły ułóż na nim mięsne kawałki. Smaż je z dwóch stron na złoty kolor. Po wysmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: