Błyskawiczna zapiekanka makaronowa z szynką i serem. Jest tak dobra, że aż uszy się trzęsą

Zapiekanka makaronowa to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Z dodatkiem szynki i zapieczonego sera smakuje wprost obłędnie. Skorzystaj z poniższego przepisu, a domownicy będą przez następny tydzień dziękować ci za pyszny, sycący posiłek.

Zapiekanka makaronowa z ulubioną szynką i serem to świetny pomysł na szybki obiad w zabiegany dzień. Przygotowuje się ją błyskawicznie - wystarczy połączyć kilka składników. Piekarnik zrobi za nas resztę. Danie to najlepiej smakuje na ciepło, świeżo zapieczone. Możesz je przygotować na co dzień, jak i "od święta", za każdym razem zrobi tak samo dobre wrażenie.

Zobacz wideo Pomysł na błyskawiczny obiad? Pieczone spaghetti

Smaczny i prosty pomysł na ciepły obiad. Z zapiekanką makaronową głód niestraszny

Do przygotowania zapiekanki nie potrzeba wielu składników. Kluczowy jest makaron, ser oraz szynka. Smak potrawy możesz wzbogacić o aromatyczne zioła i przyprawy - wtedy smakowity zapach rozniesie się po całej kuchni. Zapiekanka makaronowa dostarcza sporo białka i węglowodanów, nie ma więc możliwości, że ktokolwiek odejdzie od stołu głodny. Polecamy zamiast zwykłego, pszennego makaronu, użyć pełnoziarnistego. Dzięki temu dostarczysz organizmowi solidnej dawki witamin i minerałów.

Składniki:

  • 500 g makaronu np. penne lub fusilli,
  • 250 g szynki np. konserwowej,
  • 250 g sera parmezan,
  • 200 ml śmietany 12 proc.,
  • 500 ml wody,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • odrobina masła lub margaryny,
  • łyżeczka suszonej bazylii, pietruszki, tymianku,
  • sól,
  • pieprz.

Zapiekanka makaronowa z szynką i serem. Sposób wykonania

Makaron ugotuj al dente, czyli na półtwardo, jak robią to Włosi. Szynkę pokrój w paski i podsmaż na oliwie. Przygotuj naczynie żaroodporne. Wysmaruj je odrobiną masła lub margaryny, a następnie umieść w nim ugotowany makaron oraz szynkę. Całość lekko zamieszaj.

Wodę, śmietanę i mąkę połącz w sos. Dopraw go solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami. Zalej nim makaron z szynką i wymieszaj, a wierzch posyp parmezanem startym na tarce o małych oczkach. Naczynie z zapiekanką wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i zapiekaj przez około 20 minut. Podawaj na ciepło, najlepiej w towarzystwie pieczonych warzyw. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: