Zapiekanka makaronowa z ulubioną szynką i serem to świetny pomysł na szybki obiad w zabiegany dzień. Przygotowuje się ją błyskawicznie - wystarczy połączyć kilka składników. Piekarnik zrobi za nas resztę. Danie to najlepiej smakuje na ciepło, świeżo zapieczone. Możesz je przygotować na co dzień, jak i "od święta", za każdym razem zrobi tak samo dobre wrażenie.
Do przygotowania zapiekanki nie potrzeba wielu składników. Kluczowy jest makaron, ser oraz szynka. Smak potrawy możesz wzbogacić o aromatyczne zioła i przyprawy - wtedy smakowity zapach rozniesie się po całej kuchni. Zapiekanka makaronowa dostarcza sporo białka i węglowodanów, nie ma więc możliwości, że ktokolwiek odejdzie od stołu głodny. Polecamy zamiast zwykłego, pszennego makaronu, użyć pełnoziarnistego. Dzięki temu dostarczysz organizmowi solidnej dawki witamin i minerałów.
Składniki:
Makaron ugotuj al dente, czyli na półtwardo, jak robią to Włosi. Szynkę pokrój w paski i podsmaż na oliwie. Przygotuj naczynie żaroodporne. Wysmaruj je odrobiną masła lub margaryny, a następnie umieść w nim ugotowany makaron oraz szynkę. Całość lekko zamieszaj.
Wodę, śmietanę i mąkę połącz w sos. Dopraw go solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami. Zalej nim makaron z szynką i wymieszaj, a wierzch posyp parmezanem startym na tarce o małych oczkach. Naczynie z zapiekanką wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i zapiekaj przez około 20 minut. Podawaj na ciepło, najlepiej w towarzystwie pieczonych warzyw. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl