Jak przyrządzić cielęcinę żeby była miękka? To luksusowe mięso wymaga odpowiedniej obróbki. Trzymaj się tych zasad

Cielęcina to zdecydowanie produkt luksusowy. Mięso to zawiera mniej tłuszczów niż wołowina, a do tego jest o wiele zdrowsze. Wszystko za sprawą licznych aminokwasów, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Trzeba jednak wiedzieć, jak odpowiednio cielęcinę przygotować.

Odpowiednia obróbka mięsa znacząco wpływa na jego smak. Źle przygotowane mięso będzie twarde, włókniste i zupełnie niesmaczne. Dotyczy to szczególnie cielęciny, której nie można ot tak wrzucić na patelnię. Do jej przyrządzenia należy się odpowiednio przygotować i trzymać konkretnych zasad. Z ich pomocą będziesz mistrzynią dań mięsnych. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo 42 dni męki. Tak wygląda rzeczywistość ferm przemysłowych

Jak przyrządzić cielęcinę, żeby była miękka? Trzymaj się tych zasad

Choć w gruncie rzeczy przyrządzanie cielęciny nie jest trudne, to trzeba koniecznie pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim należy wybrać odpowiednie mięso już w sklepie. Warto zwrócić uwagę na kolor mięsa, jego strukturę i wilgotność. Wszystkie te aspekty wpływają następnie na smak, dlatego trzeba poświęcić temu chwilę uwagi. Dobrej jakości cielęcina będzie intensywnie różowa - nie zbyt blada i nie wpadająca w czerwień tak jak wołowina.

Wybrany kawałek należy ciąć na kawałki w poprzek włókien. Dzięki temu gotowe mięso będzie delikatniejsze i łatwiejsze do pogryzienia. Nie ma nic bardziej zniechęcającego, niż męczące żucie włóknistego mięsa. Ponadto mięso przed obróbką termiczną powinno się nieco ogrzać. Warto więc wyjąć je odpowiednio wcześniej z lodówki, a nawet opłukać w letniej wodzie. Sprawi to, że włókna nie będą się gwałtownie kurczyć, w efekcie czego cielęcina po usmażeniu, ugotowaniu lub upieczeniu będzie rozpływała się w ustach.

Cielęcinę warto gotować lub smażyć dłużej, lecz na mniejszej mocy palnika, by cały proces zachodził wolniej. Co do pieczenia zaś, doskonale sprawdzą się rękawy, czy przykrycie z folii, ponieważ nadmierna i długa ekspozycja na wysoką temperaturę może mięso wysuszyć.

Co smacznego można zrobić z cielęciny? Propozycji jest od groma

Skoro wiesz już jak przyrządzić cielęcinę, żeby była miękka, to pozostaje zastanowić się nad tym, co chcemy z niej przygotować. Smakowitych i kuszących propozycji nie brakuje, a miłośnicy mięsnych dań na pewno znajdą coś dla siebie.

Klasyką jest zdecydowanie tradycyjny sznycel cielęcy podawany w Austrii. Cielęcina jest do tego idealnym wyborem, ponieważ jest delikatna i bardzo smaczna. Inną propozycją na danie z cielęciny może być aromatyczny gulasz, idealny na jesień. Z kolei na imprezie rodzinnej możesz podać pieczone na grillu steki. Propozycji i możliwości jest wiele, jednak kluczem do sukcesu jest prawidłowa obróbka mięsa. Wówczas w każdej wersji będzie smakowite.

Więcej o: