Odpowiednia obróbka mięsa znacząco wpływa na jego smak. Źle przygotowane mięso będzie twarde, włókniste i zupełnie niesmaczne. Dotyczy to szczególnie cielęciny, której nie można ot tak wrzucić na patelnię. Do jej przyrządzenia należy się odpowiednio przygotować i trzymać konkretnych zasad. Z ich pomocą będziesz mistrzynią dań mięsnych. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Choć w gruncie rzeczy przyrządzanie cielęciny nie jest trudne, to trzeba koniecznie pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim należy wybrać odpowiednie mięso już w sklepie. Warto zwrócić uwagę na kolor mięsa, jego strukturę i wilgotność. Wszystkie te aspekty wpływają następnie na smak, dlatego trzeba poświęcić temu chwilę uwagi. Dobrej jakości cielęcina będzie intensywnie różowa - nie zbyt blada i nie wpadająca w czerwień tak jak wołowina.
Wybrany kawałek należy ciąć na kawałki w poprzek włókien. Dzięki temu gotowe mięso będzie delikatniejsze i łatwiejsze do pogryzienia. Nie ma nic bardziej zniechęcającego, niż męczące żucie włóknistego mięsa. Ponadto mięso przed obróbką termiczną powinno się nieco ogrzać. Warto więc wyjąć je odpowiednio wcześniej z lodówki, a nawet opłukać w letniej wodzie. Sprawi to, że włókna nie będą się gwałtownie kurczyć, w efekcie czego cielęcina po usmażeniu, ugotowaniu lub upieczeniu będzie rozpływała się w ustach.
Cielęcinę warto gotować lub smażyć dłużej, lecz na mniejszej mocy palnika, by cały proces zachodził wolniej. Co do pieczenia zaś, doskonale sprawdzą się rękawy, czy przykrycie z folii, ponieważ nadmierna i długa ekspozycja na wysoką temperaturę może mięso wysuszyć.
Skoro wiesz już jak przyrządzić cielęcinę, żeby była miękka, to pozostaje zastanowić się nad tym, co chcemy z niej przygotować. Smakowitych i kuszących propozycji nie brakuje, a miłośnicy mięsnych dań na pewno znajdą coś dla siebie.
Klasyką jest zdecydowanie tradycyjny sznycel cielęcy podawany w Austrii. Cielęcina jest do tego idealnym wyborem, ponieważ jest delikatna i bardzo smaczna. Inną propozycją na danie z cielęciny może być aromatyczny gulasz, idealny na jesień. Z kolei na imprezie rodzinnej możesz podać pieczone na grillu steki. Propozycji i możliwości jest wiele, jednak kluczem do sukcesu jest prawidłowa obróbka mięsa. Wówczas w każdej wersji będzie smakowite.