Przygotowując się na zimę zachodzimy w głowę co takiego możemy przyrządzić. Oczywiście nasza pierwsza myśl sprowadza się do ogórków w każdej postaci, a także innych kiszonych i marynowanych warzyw. Wiele osób decyduje się również na zrobienie czegoś z owoców, co jest dobrym ruchem. Konfitury i soki w okresie jesienno-zimowym są na wagę złota i każdy po nie sięga. Jednak nie każdy pomyśli, by do wykonania zapasów wykorzystać ten owoc.
Aronię każdy zda, aczkolwiek nie jest ona tak często wykorzystywana. Jest to duży błąd, ponieważ jest to cenne źródło wielu witamin i minerałów. W jej składzie znajdziemy witaminę A, C, E, K oraz B, a także bioflawonoidy oraz wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i cynk. Aronia wspomaga układ odpornościowy i chroni przed licznymi schorzeniami. Zamknięcie jej w słoikach i butelkach jest więc świetnym ruchem. Jednak można usłyszeć głosy, które mówią, że jej smak jest cierpki, a to od niej odpycha. Poznaliśmy więc sposób, jak się tego pozbyć. Wystarczy, że przez kilka dni przed zrobieniem soku, przetrzymasz owoce w zamrażarce.
Składniki
Sposób przygotowania
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl