Mój tata jesienią pije nietypową kawę. Dodaje dwa dodatki i nie łapią go infekcje, a brzuch robi się mniejszy

Czy ktoś z nas wyobraża sobie początek dnia bez filiżanki aromatycznej, pobudzającej kawy? Jeśli nie, mamy dla was naprawdę fantastyczny trik na to, by nie tylko smakowała lepiej, ale także zyskała niemal magiczne działanie. Mój tata, zapalony kawosz, jesienią pije tylko taką kawę i nie łapią go żadne infekcje ani przeziębienia. Wystarczą dwa dodatki, a jeśli lubisz kawę słodką, to trzy.

Więcej porad znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl 

Jesienią powinniśmy wspomagać swoją odporność, by cieszyć się spacerami wśród kolorowych drzew, a nie leżeć pod kocem z przeziębieniem. Oczywiście możemy zażywać w tym celu najróżniejsze suplementy i witaminy, ale możemy także postawić na naturalne środki. Mój tata właśnie tak robi i do swojej porannej kawy dodaje dwa dodatki, które kojarzą się z jesienią, ale do tej pory w ogólne nie kojarzyły mi się z kawą. Chodzi o imbir i cynamon. Mój tata zamiast cukru dodawał też miód, ale nie wiem, czy to najlepszy sposób na słodzenie kawy. 

Zobacz wideo W roli głównej: kurkuma. Z tym napojem odporność wzrośnie

Dodaj do kawy dwa dodatki, a jesienią nie tknie cię żadne przeziębienie

Imbir słynie ze swoich właściwości przeciwwirusowych i antybakteryjnych. Zazwyczaj dodajemy ten cenny korzeń do herbaty, robimy z niego napar lub dodajemy do niektórych potraw, zwłaszcza kuchni azjatyckiej. Dodany do kawy dodaje jej przyjemnego, lekko ostrego smaku, który podkreśla aromat napoju i w żaden sposób go nie dominuje. Z kolei cynamon to chyba najbardziej jesienna przyprawa, ale do kawy warto dodać ją nie tylko dla smaku. Ta przyprawa wspomaga przemianę materii, wzmacnia wrażliwość tkanek na insulinę i wspomaga proces odchudzania, zwłaszcza u osób, które mają zaburzenia gospodarki węglowodanowej. A jak smakuje taka kawa? Jest naprawdę pyszna.

Kawa z imbirem i cynamonem - pogromca infekcji i tłuszczu

Składniki:

  • ok. 250 ml świeżo zaparzonej, czarnej kawy
  • 2 małe plastry świeżego imbiru
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu

Sposób wykonania:

Do gorącej kawy włóż dwa plastry imbiru. Najlepiej wcześniej usuń jego wierzchnią warstwę, ponieważ wtedy na powierzchni napoju nie będą pływać nieestetyczne i denerwujące okruszki. Dodaj także cynamon i wymieszaj. Pozostaw na kilka minut, by składniki oddały swój smak, a kawa delikatnie ostygła. Kawę możesz osłodzić miodem, jednak pamiętaj, że miód w wysokiej temperaturze traci swoje zdrowotne właściwości i kawa z takim dodatkiem będzie zawierała więcej kalorii. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.