• Link został skopiowany

Przekąska prosta jak drut, a do tej pory nikt na nią nie wpadł. Posmaruj tym chleb i włóż do piekarnika

Jesień daje już o sobie znać, więc gorące przekąski są w cenie. Ale o takiej propozycji podania mięsa jeszcze nie słyszeliście. Z jednej strony jest prosta jak drut, ale to po prostu pomysł, na który nie wpada zbyt wiele osób. Jedno jest pewne - musicie tego spróbować!
tosty z mięsem mielonym
fot. istock/ CLFortin

Jeśli szukacie pomysłu na ciepłą kolację, to jest to strzał w dziesiątkę. Proste, a zarazem obłędnie pyszne danie, którym będzie zajadać się cała rodzina? Proszę bardzo. Oto nieskomplikowany przepis, który na stałe wejdzie do Waszego jadłospisu. 

Zobacz wideo Zapiekanka rybna z filetami z makreli

Nieskomplikowana, ale wyjątkowo pyszna przekąska. Dobrze przyprawione mięso to klucz do sukcesu 

Przekąska z chleba i mięsa mielonego jest prosta jak budowa cepa, ale musicie uwierzyć, że w kwestii smaku to prawdziwy majstersztyk. Jest o wiele lepsza od zapiekanek i bardziej sycąca. Podpowiadamy, jak ją zrobić, by smakowała jak najlepiej. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Składniki: 

  • kilka kromek chleba tostowego, 
  • 200 g sera żółtego lub mozzarelli, 
  • 400 g mięsa mielonego, 
  • 2 pomidory, 
  • 1 cebula, 
  • 3-4 ząbki czosnku, 
  • 50 ml wody gazowanej, 
  • przyprawy: oregano, bazylia, sól, pieprz, opcjonalnie szczypta chilli. 

Zapiekanki z chleba tostowego - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania:

  1. Obieramy cebulę oraz ząbek i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do mięsa. 
  2. Do mięsa dodajemy też wodę i przyprawy i dokładnie mieszamy.  
  3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej chleb tostowy. 
  4. Kromki chleba smarujemy przygotowanym mięsem mielonym. Na każdej z nich układamy plaster pomidora i posypujemy startym serem. 
  5. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 25 minut. 
  6. Po tym czasie wyjmujemy przekąski z piekarnika. Polewamy je sosem czosnkowym lub ulubionym ketchupem. Gwarantujemy, że będzie smakować obłędnie. Smacznego! 
Więcej o: