Najlepsza zupa na rosole to wcale nie pomidorowa czy ogórkowa. Weź ser i trochę czosnku, a zadzieje się magia

Jeśli zostało ci trochę wczorajszego rosołu, a pomidorowa, ogórkowa i krupnik nieco się już przejadły, mamy dla ciebie przepis, który rzuci na kolana dosłownie każdego. Jak zrobić najlepszą zupę na rosole? Przyda się ser i czosnek - niech to połączenie zawładnie twoją kuchnią.

Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zawsze warto mieć pod ręką trochę domowego, esencjonalnego i pysznego rosołu. Nie tylko dlatego, że to jedno z naszych ulubionych dań, ale także z tego powodu, że stanowi on świetną bazę do innych zup i sosów. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić najlepszą zupę na rosole, która smakuje jak z najlepszej restauracji. Dodaj do niej grzanki i zaskocz siebie i swoich bliskich obiadem na szóstkę z plusem. 

Zobacz wideo

Najlepsza zupa na rosole - zapomnisz o pomidorowej i krupniku

Składniki:

  • 1 litr rosołu, może być drobiowy lub drobiowo-wołowy
  • 5 ząbków czosnku
  • pół średniego pora
  • ok. 200 g serka topionego
  • 300 g twardego sera żółtego, można połączyć pół na pół z parmezanem
  • 1/3 szklanki śmietanki 30 proc.
  • solidna łyżka masła
  • sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej
  • do podania grzanki

Zupa serowo-czosnkowa - sposób wykonania:

  1. Przygotuj ganek, najlepiej z grubym dnem i rozgrzej w nim masło. Następnie dodaj posiekany por i podsmażaj, aż się zeszkli. 
  2. Do zeszklonego pora dodaj drobno posiekany czosnek i podsmażaj, aż uwolni swój aromat. Uważaj jednak, by go nie przypalić - wówczas stanie się gorzki. 
  3. Do garnka wlej rosół i zagotuj. Następnie dodaj serek topiony oraz starty na drobnych oczkach ser żółty. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Oba sery powinny się rozpuścić. 
  4. Do zupy dodaj śmietankę i ponownie wymieszaj. Następnie dopraw do smaku przyprawami o gotuj jeszcze 5 minut. Całość możesz zblendować na gładki krem. Zupę podawaj z grzankami, ale świetne będą także chipsy z boczku.

To idealna zupa na chłodniejsze jesienne dni. Nie tylko robi się ją w łatwy i szybki sposób, to jeszcze smakuje naprawdę fantastycznie. Jeśli masz pod ręką trochę rosołu, ale chcesz nie tylko nakarmić, ale i uszczęśliwić bliskich, koniecznie wypróbuj ten przepis. Naprawdę warto. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.