Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zawsze warto mieć pod ręką trochę domowego, esencjonalnego i pysznego rosołu. Nie tylko dlatego, że to jedno z naszych ulubionych dań, ale także z tego powodu, że stanowi on świetną bazę do innych zup i sosów. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić najlepszą zupę na rosole, która smakuje jak z najlepszej restauracji. Dodaj do niej grzanki i zaskocz siebie i swoich bliskich obiadem na szóstkę z plusem.
Najlepsza zupa na rosole - zapomnisz o pomidorowej i krupniku
Składniki:
- 1 litr rosołu, może być drobiowy lub drobiowo-wołowy
- 5 ząbków czosnku
- pół średniego pora
- ok. 200 g serka topionego
- 300 g twardego sera żółtego, można połączyć pół na pół z parmezanem
- 1/3 szklanki śmietanki 30 proc.
- solidna łyżka masła
- sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej
- do podania grzanki
Zupa serowo-czosnkowa - sposób wykonania:
- Przygotuj ganek, najlepiej z grubym dnem i rozgrzej w nim masło. Następnie dodaj posiekany por i podsmażaj, aż się zeszkli.
- Do zeszklonego pora dodaj drobno posiekany czosnek i podsmażaj, aż uwolni swój aromat. Uważaj jednak, by go nie przypalić - wówczas stanie się gorzki.
- Do garnka wlej rosół i zagotuj. Następnie dodaj serek topiony oraz starty na drobnych oczkach ser żółty. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Oba sery powinny się rozpuścić.
- Do zupy dodaj śmietankę i ponownie wymieszaj. Następnie dopraw do smaku przyprawami o gotuj jeszcze 5 minut. Całość możesz zblendować na gładki krem. Zupę podawaj z grzankami, ale świetne będą także chipsy z boczku.
To idealna zupa na chłodniejsze jesienne dni. Nie tylko robi się ją w łatwy i szybki sposób, to jeszcze smakuje naprawdę fantastycznie. Jeśli masz pod ręką trochę rosołu, ale chcesz nie tylko nakarmić, ale i uszczęśliwić bliskich, koniecznie wypróbuj ten przepis. Naprawdę warto.