Jesienią królują przetwory. Półki w spiżarni i piwnicy zaczynają powoli uginać się pod ciężarem wszelakich konfitur, powideł, kompotów, a także marynowanych i kiszonych warzyw. Warto zostawić jeszcze trochę miejsca na smakowity, jesienny dżem. Przygotujesz go z mocno dojrzałych gruszek i świeżej pomarańczy. Słodki przetwór dostarczy nie tylko wrażeń smakowych, ale i cennych witamin. W sezonie jesienno-zimowym powinien znaleźć się w każdym domu!
Pyszny dżem z gruszek i pomarańczy można wykorzystać jako słodkie smarowidło do naleśników, grzanek i gofrów, a także jako nadzienie do wypieków. Lista składników na niego jest wyjątkowo krótka, a sama receptura - banalnie prosta. Jeśli chcesz uprzyjemnić sobie ponure, jesienne popołudnia smaczną przekąską, zapoznaj się z poniższym przepisem.
Składniki:
Gruszki dokładnie umyj i obierz ze skórki, a następnie wykrój z nich gniazda nasienne. Pozostałą część owoców pokrój w drobną kostkę i wrzuć do garnka. Gotuj je na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, by nie przywarły do rondla. Gdy gruszki zaczną mięknąć i się rozpadać, przykryj je na kilka minut przykrywką.
Po tym czasie przełóż miękką papkę przez sitko. Bardzo dokładnie przetrzyj owoce, aby dżem miał jednolitą, gładką konsystencję. W dalszym kroku dodaj do niego sok wyciśnięty z całej pomarańczy oraz startą na tarce skórkę. Pamiętaj, aby cytrusa wcześniej opłukać. Dodaj cukier i z powrotem zacznij masę zagotowywać.
Kiedy dżem zacznie "bulgotać", wsyp do niego cukier żelujący lub żelfix. Energicznie zamieszaj, aż słodko-cytrusowy przetwór uzyska wymarzoną konsystencję. Na koniec przelej go do wygotowanych i osuszonych wcześniej słoików. Precyzyjnie zakręć wieka i odwróć słoiki do góry dnem. Nie musisz ich pasteryzować. Po ostudzeniu ustaw je na półce w spiżarni czy nawet w kuchennej szafce. Dzięki temu przez całą zimę będziesz mieć pyszną przekąskę tuż pod nosem. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl