Hokus-pokus, czary-mary, czyli prosty przepis na dżem pomarańczowy z... gruszek. Istna magia smaku

Masz spory zapas dojrzałych gruszek i nie wiesz, co z nimi zrobić? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na słodki, gruszkowy dżem o intensywnym aromacie pomarańczy. Kombinacja słodyczy i cytrusowego smaku idealnie sprawdzi się przy naleśnikach, ciastach i innych deserach. Jak zrobić dżem z gruszek? Podpowiadamy.

Jesienią królują przetwory. Półki w spiżarni i piwnicy zaczynają powoli uginać się pod ciężarem wszelakich konfitur, powideł, kompotów, a także marynowanych i kiszonych warzyw. Warto zostawić jeszcze trochę miejsca na smakowity, jesienny dżem. Przygotujesz go z mocno dojrzałych gruszek i świeżej pomarańczy. Słodki przetwór dostarczy nie tylko wrażeń smakowych, ale i cennych witamin. W sezonie jesienno-zimowym powinien znaleźć się w każdym domu!

Zobacz wideo Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką

Dżem pomarańczowy z dojrzałych gruszek. Połączenie jesiennych smaków to uczta dla podniebienia

Pyszny dżem z gruszek i pomarańczy można wykorzystać jako słodkie smarowidło do naleśników, grzanek i gofrów, a także jako nadzienie do wypieków. Lista składników na niego jest wyjątkowo krótka, a sama receptura - banalnie prosta. Jeśli chcesz uprzyjemnić sobie ponure, jesienne popołudnia smaczną przekąską, zapoznaj się z poniższym przepisem

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych gruszek,
  • 1 duża pomarańcza,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 żelfix.

Dżem gruszkowo-pomarańczowy. Sposób przygotowania

Gruszki dokładnie umyj i obierz ze skórki, a następnie wykrój z nich gniazda nasienne. Pozostałą część owoców pokrój w drobną kostkę i wrzuć do garnka. Gotuj je na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, by nie przywarły do rondla. Gdy gruszki zaczną mięknąć i się rozpadać, przykryj je na kilka minut przykrywką.

Po tym czasie przełóż miękką papkę przez sitko. Bardzo dokładnie przetrzyj owoce, aby dżem miał jednolitą, gładką konsystencję. W dalszym kroku dodaj do niego sok wyciśnięty z całej pomarańczy oraz startą na tarce skórkę. Pamiętaj, aby cytrusa wcześniej opłukać. Dodaj cukier i z powrotem zacznij masę zagotowywać. 

Kiedy dżem zacznie "bulgotać", wsyp do niego cukier żelujący lub żelfix. Energicznie zamieszaj, aż słodko-cytrusowy przetwór uzyska wymarzoną konsystencję. Na koniec przelej go do wygotowanych i osuszonych wcześniej słoików. Precyzyjnie zakręć wieka i odwróć słoiki do góry dnem. Nie musisz ich pasteryzować. Po ostudzeniu ustaw je na półce w spiżarni czy nawet w kuchennej szafce. Dzięki temu przez całą zimę będziesz mieć pyszną przekąskę tuż pod nosem. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.