-
Haps
-
Jak przygotować
- Pyszne ciasto idealne na każdą okazję. Jest wegańskie, bezglutenowe i obłędnie czekoladowe
Wegańskie ciasto czekoladowe to kulinarny hit. Jest bezglutenowe, bezcukrowe i zrobisz je zupełnie bez pieczenia
Bezglutenowe i bezcukrowe wegańskie ciasto czekoladowe. Jedni powiedzą, że to wymysł, ale my mówimy, że to deser idealny. Smakuje obłędnie, robi wrażenie wizualne i jest zdecydowanie zdrowszy niż tradycyjne ciasta. Do tego boskie połączenie daktyli, kawy i czekolady uczyni go gwoździem programu na każdej imprezie i spotkaniu.
To, że ciasto musi być słodkie to oczywistość, której nikt nie śmie podważyć. Tej słodyczy nie trzeba jednak osiągać białym cukrem. O wiele zdrowszą opcją jest wybór erytrytolu lub syropu z agawy. W przypadku tego ciasta warto wykorzystać ten trik i cieszyć się deserem bez wyrzutów sumienia. Wegańskie ciasto czekoladowe w tej wersji to cukierniczy majstersztyk. Zasmakuje każdemu, kto kocha słodkości i połączenie kawy z czekoladowymi nutami. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo FIT pralinki z orzechami. Pyszne wegańskie słodycze
Składniki na wegańskie ciasto czekoladowe:
Spód:
- 2/3 szklanki suszonych daktyli,
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych,
- 1/3 szklanki zmielonych migdałów,
- 1/3 szklanki ekspandowanych ziaren amarantusa,
- 1/3 szklanki pokruszonych ciasteczek (bezglutenowych),
- 1 łyżka kakao niesłodzonego,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- 1 łyżka mąki kokosowej,
- 1 łyżka masła orzechowego,
- szczypta soli.
Masa czekoladowa:
- 2 szklanki mleczka kokosowego z puszki,
- 150 g czekolady deserowej (wegańskiej),
- 4 łyżki syropu klonowego lub z agawy,
- 1 łyżeczka agaru.
Masa kawowa:
- 2 szklanki mleczka kokosowego z puszki,
- 5 łyżek erytrytolu,
- 3 łyżki masła orzechowego,
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej lub zbożowej,
- pół łyżki czekoladowego budyniu,
- 1 łyżeczka agaru.
Składniki dodatkowe:
- 100 g malin do ciasta,
- kakao do dekoracji,
- garść świeżych malin do dekoracji.
Wegańskie ciasto bez glutenu i bez cukru białego. Zakochasz się w tym smaku
Spód:
- Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 30-45 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie odcedzamy słodkie owoce i blendujemy na gładką pastę.
- Do masy daktylowej dodajemy partiami pozostałe składniki, zaczynając od oleju kokosowego i mieszamy, aż do uzyskania lepkiej masy.
- Daktylowy spód układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie dociskamy, tak by stanowił równą, gładką warstwę. Całość wsadzamy do lodówki.
Masa czekoladowa:
- W garnku podgrzewamy mleczko kokosowe z syropem klonowym. Gdy słodki płyn będzie odpowiednio ciepły, dodajemy agar (działa jak żelatyna) i energicznie mieszamy. Doprowadzamy składniki do wrzenia cały czas mieszając i gotujemy około 3-4 minuty.
- Garnek z mleczną masą zdejmujemy z palnika. Dodajemy do niego pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż do rozpuszczenia się słodkiego składnika.
- Ubijamy masę mikserem, aż będzie puszysta.
- Wyjmujemy spód z lodówki, układamy na nim maliny i zalewamy puszystą masą czekoladową. Całość ponownie wsadzamy do lodówki.
Masa kawowa:
- W garnku podgrzewamy mleczko kokosowe z dodatkiem kawy, erytrytolu i budyniu. Na koniec dodajemy agar i gotujemy około 3-4 minuty cały czas mieszając.
- Zdejmujemy masę z palnika, dodajemy masło orzechowe i miksujemy na puszystą, gładką masę. Pozostawiamy do przestygnięcia.
- Nieco schłodzoną masę ponownie miksujemy i wykładamy na pozostałe warstwy ciasta.
- Wegańskie ciasto czekoladowe chłodzimy w lodówce co najmniej 8 godzin, by wszystkie warstwy dokładnie stężały.
Gotowe ciasto dekorujemy oprószając je niesłodzonym kakao i dekorując świeżymi malinami według swojego uznania. Tak przygotowany deser jest nie tylko pyszny, ale wygląda bardzo luksusowo. Smakuje wybornie z filiżanką kawy lub herbaty. Smacznego!