Wegańskie ciasto czekoladowe to kulinarny hit. Jest bezglutenowe, bezcukrowe i zrobisz je zupełnie bez pieczenia

Bezglutenowe i bezcukrowe wegańskie ciasto czekoladowe. Jedni powiedzą, że to wymysł, ale my mówimy, że to deser idealny. Smakuje obłędnie, robi wrażenie wizualne i jest zdecydowanie zdrowszy niż tradycyjne ciasta. Do tego boskie połączenie daktyli, kawy i czekolady uczyni go gwoździem programu na każdej imprezie i spotkaniu.

To, że ciasto musi być słodkie to oczywistość, której nikt nie śmie podważyć. Tej słodyczy nie trzeba jednak osiągać białym cukrem. O wiele zdrowszą opcją jest wybór erytrytolu lub syropu z agawy. W przypadku tego ciasta warto wykorzystać ten trik i cieszyć się deserem bez wyrzutów sumienia. Wegańskie ciasto czekoladowe w tej wersji to cukierniczy majstersztyk. Zasmakuje każdemu, kto kocha słodkości i połączenie kawy z czekoladowymi nutami. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo FIT pralinki z orzechami. Pyszne wegańskie słodycze

Składniki na wegańskie ciasto czekoladowe:

Spód:

  • 2/3 szklanki suszonych daktyli,
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych,
  • 1/3 szklanki zmielonych migdałów,
  • 1/3 szklanki ekspandowanych ziaren amarantusa,
  • 1/3 szklanki pokruszonych ciasteczek (bezglutenowych),
  • 1 łyżka kakao niesłodzonego,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 1 łyżka mąki kokosowej,
  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • szczypta soli.

Masa czekoladowa:

  • 2 szklanki mleczka kokosowego z puszki,
  • 150 g czekolady deserowej (wegańskiej),
  • 4 łyżki syropu klonowego lub z agawy,
  • 1 łyżeczka agaru.

Masa kawowa:

  • 2 szklanki mleczka kokosowego z puszki,
  • 5 łyżek erytrytolu,
  • 3 łyżki masła orzechowego,
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej lub zbożowej,
  • pół łyżki czekoladowego budyniu,
  • 1 łyżeczka agaru.

Składniki dodatkowe:

  • 100 g malin do ciasta,
  • kakao do dekoracji,
  • garść świeżych malin do dekoracji.

Wegańskie ciasto bez glutenu i bez cukru białego. Zakochasz się w tym smaku

Spód:

  1. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 30-45 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie odcedzamy słodkie owoce i blendujemy na gładką pastę.
  2. Do masy daktylowej dodajemy partiami pozostałe składniki, zaczynając od oleju kokosowego i mieszamy, aż do uzyskania lepkiej masy. 
  3. Daktylowy spód układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie dociskamy, tak by stanowił równą, gładką warstwę. Całość wsadzamy do lodówki.

Masa czekoladowa:

  1. W garnku podgrzewamy mleczko kokosowe z syropem klonowym. Gdy słodki płyn będzie odpowiednio ciepły, dodajemy agar (działa jak żelatyna) i energicznie mieszamy. Doprowadzamy składniki do wrzenia cały czas mieszając i gotujemy około 3-4 minuty. 
  2. Garnek z mleczną masą zdejmujemy z palnika. Dodajemy do niego pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż do rozpuszczenia się słodkiego składnika.
  3. Ubijamy masę mikserem, aż będzie puszysta.
  4. Wyjmujemy spód z lodówki, układamy na nim maliny i zalewamy puszystą masą czekoladową. Całość ponownie wsadzamy do lodówki.

Masa kawowa:

  1. W garnku podgrzewamy mleczko kokosowe z dodatkiem kawy, erytrytolu i budyniu. Na koniec dodajemy agar i gotujemy około 3-4 minuty cały czas mieszając.
  2. Zdejmujemy masę z palnika, dodajemy masło orzechowe i miksujemy na puszystą, gładką masę. Pozostawiamy do przestygnięcia.
  3. Nieco schłodzoną masę ponownie miksujemy i wykładamy na pozostałe warstwy ciasta. 
  4. Wegańskie ciasto czekoladowe chłodzimy w lodówce co najmniej 8 godzin, by wszystkie warstwy dokładnie stężały.

Gotowe ciasto dekorujemy oprószając je niesłodzonym kakao i dekorując świeżymi malinami według swojego uznania. Tak przygotowany deser jest nie tylko pyszny, ale wygląda bardzo luksusowo. Smakuje wybornie z filiżanką kawy lub herbaty. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.