Ewa Wachowicz słynie ze swoich wyśmienitych przepisów kulinarnych. Jej pomysły na znakomite desery i proste obiady cieszą się ogromną popularnością wśród Polek. Tym razem celebrytka zdradziła przepis na miksturę, która wspiera układ odpornościowy. Wystarczy pić ten domowy syrop codziennie, by cieszyć się zdrowiem całą jesień i zimę. Wystarczą trzy składniki, odrobina czasu i konsekwencja. Kiedy inni będą pociągać nosem i narzekać na gorączkę, ty będziesz w pełni sił. Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Przygotowanie tego syropu to bułka z masłem, a jego codzienne spożywanie może zdziałać cuda. To szczególnie ważne jesienią i zimą, kiedy u wielu osób spada odporność. Co należy zrobić? Wystarczy obrać ze skórki imbir i pokroić w cienkie plastry. Następnie tak samo kroimy soczystą cytrynę. Warto wybrać tę z ekologicznej uprawy. Jeśli jednak nie mamy pewności, czy cytryna była pryskana, warto obrać ją ze skóry.
W czystym i wyparzonym słoiku układamy naprzemiennie warstwami imbir i cytryny. Każdą kolejną warstwę należy przełożyć łyżką miodu. Tak przygotowane składniki odstawiamy w szczelnie zamkniętym słoiku do lodówki na około 48 godzin. Ewa Wachowicz poleca dodawać łyżeczkę syropu do wody lub ciepłej herbaty. Napój nie może być jednak gorący, by nie pozbawić miodu jego cennych właściwości. Pij tę zdrową mieszankę dwa razy dziennie, a żadna grypa i przeziębienie nie będą ci straszne.