Czym są smaki jesieni? To nie tylko korzenne przyprawy i dojrzewające na drzewach śliwki, a przede wszystkim... grzyby i dynie. To właśnie te dwa składniki warto połączyć ze sobą i przygotować znakomity farsz do pierogów. Będzie delikatny w smaku i niezwykle aromatyczny. Na dodatek zaskoczysz wszystkich gości. Więcej ciekawych propozycji kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Dyni hokkaido nie trzeba obierać, co jest jej niewątpliwą zaletą. Cienka skórka jest w całości jadalna, dzięki czemu zaoszczędzimy sporo czasu podczas jej krojenia. Dynię wystarczy skroić w grubą kostkę, oprószyć solą i wsadzić do piekarnika. Pieczemy ją w 180 stopniach Celsjusza przez około godzinę, do momentu, aż będzie idealnie miękka. Następnie studzimy ją i blendujemy na gładkie purée. Łączymy ze śmietaną i odstawiamy na bok.
Zebrane lub kupione grzyby oczyszczamy z pomocą suchego pędzelka i nożyka, a następnie drobno kroimy. Cebulę zaś obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Potem szklimy ją na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz grzyby i całość podsmażamy przez około 10-15 minut. Na koniec łączymy smażone składniki z dyniowym purée, startym serem (rozpuści się podczas gotowania pierogów), doprawiamy solą oraz pieprzem i gotowe. Opcjonalnie można dodać do delikatnego farszu drobno posiekany koperek. Pierogów w tej wersji z pewnością nie jedliście, a smakują wybornie i pasują idealnie na jesienny obiad. Smacznego!