Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Wszyscy uwielbiamy szybkie i łatwe przepisy, zwłaszcza gdy nie mamy czasu, chęci lub siły na wielogodzinne "stanie przy garach". Dziś mamy dla was przepis na delikatne kluseczki, które są gotowe już w dziesięć minut i smakują lepiej niż kopytka lub pierogi leniwe. Jak zrobić pyszne kluseczki na maślance? To tak łatwe, że aż trudno coś napisać - najlepiej przekonajcie się sami.
Mięciuteńkie kluseczki na maślance, czyli obiad w 10 minut
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej, typ 500 będzie idealny
- 1 pełna szklanka maślanki naturalnej
- 1 duże jajko
- szczypta soli
Kluseczki na maslance - sposób wykonania:
- Maślankę i jajko wcześniej wyjmij z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Najlepiej zrobić to ok. kwadrans przed przystąpieniem do gotowania. Nie jest to oczywiście konieczne, ale z pewnością ułatwi sprawę.
- Mąkę przesiej do miski i wlej maślankę. Jajko roztrzep z odrobiną soli i dodaj do miski z mąką i maślanką.
- Całość dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki lub dłoni. Ciasto powinno być dość klejące, jednak nie powinno być rzadkie. Jeśli uważasz, że jest za rzadkie, dodaj więcej mąki lub łyżkę mąki ziemniaczanej, która "sklei" całość.
- W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Za pomocą łyżki moczonej w zimnym oleju lub wrzątku nakładaj porcje ciasta na kluseczki i wrzucaj do gotującej się wody. Gotuj przez ok. 3-4 minuty w zależności od wielkości.
Takie kluski to wymarzony obiad dla leniwych. Podawaj je z wędzonym twarogiem i skwarkami z boczku, okraszone masłem lub nasłodko - z serem i musem truskawkowym.