Więcej trików kuchennych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Nicole Jaques to amerykańska instagramerka, która w swoich mediach społecznościowych dzieli się kuchennymi trikami, poradami dotyczącymi sprzątania oraz przepisami. Na Instagramie obserwuje ją już ponad 500 tysięcy osób. Jakiś czas temu przypomniała patent na błyskawiczne obieranie ziemniaków, który, gdy pokazała go po raz pierwszy, został obejrzany ponad 12 milionów razy.
"Znacie ten trik? Jeśli nie, to rozsadzi wam głowę" - mówi na wideo i pokazuje patent na to, jak bez mordęgi, szybko i skutecznie obrać ziemniaki ze skórki. Nicole małym nożykiem nacina skórkę dookoła ziemniaka, a potem wrzuca je do garnka i normalnie gotuje (duże sztuki ok. 20 minut). Po ugotowaniu wystarczy wyłowić i przestudzić ziemniaki (Amerykanka radzi, żeby włożyć je na minutę do lodowatej wody), a potem pociągnąć skórkę z obu stron, a gładko i bez problemu zejdzie sama.
Jak to bywa w sieci, ile osób, tyle opinii. Nie brakowało fanów, którym patent Nicole bardzo przypadł do gustu. Inni pisali z kolei, że obieranie ziemniaków wcale nie jest aż tak czasochłonne i nie potrzeba do tego specjalnych trików. Jednak zdecydowana większość zwracała uwagę na jeszcze inną kwestię.
Wiele osób pisało bowiem, że Nicole niepotrzebnie zdejmuje skórkę z ziemniaków. Jest bowiem źródłem wielu cennych składników odżywczych i nie warto wyrzucać jej do kosza. Instagramerka odpisywała, że zdaje sobie z tego sprawę i zwykle się jej nie pozbywa, ale jej dzieci za nią nie przepadają.
Czy faktycznie skórkę z ziemniaków można jeść? Jak najbardziej. Jest bogata w witaminę C oraz witaminy z grupy B. To także źródło cennych składników mineralnych. Zawiera dużo wapnia, jodu, oraz żelaza. Skórka to także prozdrowotne polifenole, które działają przeciwnowotworowo. Znajduje się w niej również dużo błonnika. Jedzenie skórek z ziemniaka pozwala na długi czas zaspokoić głód. Nie należy jednak jeść ich na surowo, podobnie jak samych ziemniaków. Powinny zostać dokładnie wyszorowane i umyte. Potem należy je albo ugotować i spożywać ziemniaki razem ze skórką, albo poddać obróbce cieplnej już same obierki, np. usmażyć lub upiec. Można też jeść upieczone w skórce ziemniaki. Pamiętajmy jednak, by nie jeść ziemniaków, które zrobiły się zielone. Kryje się w nich bowiem solanina, która jest trująca.