-
Haps
-
Jak przygotować
- Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? Mój dziadek miał na to pytanie jedną odpowiedź. I było pysznie
Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? Mój dziadek miał na to pytanie jedną odpowiedź. I było pysznie
Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? Z pewnością zadajecie sobie to pytanie, bo w każdym domu zalegające ziemniaki są problemem. Na szczęście da się z nich wyczarować prawdziwe cuda. Mój dziadek zawsze stawiał na "kluski z dziurką". Wszystkie wnuczki się nimi zajadały.
Ziemniaki po obiedzie to problem wielu z nas. Zazwyczaj szkoda nam jest je wyrzucić, jednak nie mamy chęci, by spędzać godziny w kuchni na ich wykorzystaniu. Przedstawiamy więc prosty przepis na kluski śląskie z przepisu mojego dziadka.
Zobacz wideo Leniwe kluski z wędzoną papryką i karmelizowaną cebulką
Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? Dziadek zawsze stawiał na kluski śląskie
Kluski śląskie z ziemniaków z obiadu to idealna propozycja na obiad zero waste, więc koszt jest znikomy. Na dodatek przygotowuje się je błyskawicznie szybko, a smakują obłędnie. "Kluski z dziurką" mojego dziadka zawsze smakowały najlepiej. Oto jego autorski przepis. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
- kilogram ugotowanych ziemniaków,
- jajko,
- mąka ziemniaczana,
- sól,
- boczek lub słonina na skwarki.
Kluski śląskie - przepis dziadka. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Ugotowane i przestygnięty ziemniaki z obiadu przepuść przez praskę lub zgnieć.
- Przełóż ziemniaki na stolnicę, oddziel jedną czwartą i w to miejsce wsyp mąki ziemniaczanej. Następnie dodaj odłożone ziemniaki. Dodaj mąkę oraz jajko. Przypraw solą do smaku.
- Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie o jednolitej konsystencji. Formuj kulki i rób w nich wgłębienia palcem.
- Wrzucaj kluski śląskie do osolonej wrzącej wody. Możesz dodać też odrobinę oleju, by nie kleiły się do siebie.
- Gotuj kluski przez około dwie minuty od ich wypłynięcia.
- Zabierz się też za skwarki. Słoninę lub boczek pokrój w drobną kostkę i zarumień na patelni. Polej nimi wyciągnięte z wody kluski. Choć wielu może to dziwić, wnuczętom dziadka najlepiej smakowały ze szklanką mleka. Do dziś jem tak kluski śląskie, nie mogąc się im oprzeć.