Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? Mój dziadek miał na to pytanie jedną odpowiedź. I było pysznie

Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? Z pewnością zadajecie sobie to pytanie, bo w każdym domu zalegające ziemniaki są problemem. Na szczęście da się z nich wyczarować prawdziwe cuda. Mój dziadek zawsze stawiał na "kluski z dziurką". Wszystkie wnuczki się nimi zajadały.

Ziemniaki po obiedzie to problem wielu z nas. Zazwyczaj szkoda nam jest je wyrzucić, jednak nie mamy chęci, by spędzać godziny w kuchni na ich wykorzystaniu. Przedstawiamy więc prosty przepis na kluski śląskie z przepisu mojego dziadka. 

Zobacz wideo Leniwe kluski z wędzoną papryką i karmelizowaną cebulką

Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? Dziadek zawsze stawiał na kluski śląskie 

Kluski śląskie z ziemniaków z obiadu to idealna propozycja na obiad zero waste, więc koszt jest znikomy. Na dodatek przygotowuje się je błyskawicznie szybko, a smakują obłędnie. "Kluski z dziurką" mojego dziadka zawsze smakowały najlepiej. Oto jego autorski przepis. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Składniki: 

  • kilogram ugotowanych ziemniaków, 
  • jajko, 
  • mąka ziemniaczana, 
  • sól, 
  • boczek lub słonina na skwarki. 

Kluski śląskie - przepis dziadka. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane i przestygnięty ziemniaki z obiadu przepuść przez praskę lub zgnieć.   
  2. Przełóż ziemniaki na stolnicę, oddziel jedną czwartą i w to miejsce wsyp mąki ziemniaczanej. Następnie dodaj odłożone ziemniaki. Dodaj mąkę oraz jajko. Przypraw solą do smaku. 
  3. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie o jednolitej konsystencji. Formuj kulki i rób w nich wgłębienia palcem. 
  4. Wrzucaj kluski śląskie do osolonej wrzącej wody. Możesz dodać też odrobinę oleju, by nie kleiły się do siebie. 
  5. Gotuj kluski przez około dwie minuty od ich wypłynięcia. 
  6. Zabierz się też za skwarki. Słoninę lub boczek pokrój w drobną kostkę i zarumień na patelni. Polej nimi wyciągnięte z wody kluski. Choć wielu może to dziwić, wnuczętom dziadka najlepiej smakowały ze szklanką mleka. Do dziś jem tak kluski śląskie, nie mogąc się im oprzeć.  
Więcej o: